Oσφυϊκή σπονδυλική στένωση: H πρεγκαμπαλίνη δεν ανακουφίζει από τον πόνο

ponos mesh 4 pregkablinhΜια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology βρήκε ότι το φάρμακο πρεγκαμπαλίνη (pregabalin) δεν είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση μιας πάθησης που ονομάζεται οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, η οποία προκαλεί πόνο, κνησμό και μούδιασμα στην πλάτη, τους γλουτούς και τα πόδια.

Η σπονδυλική στένωση προκαλείται συνήθως από οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή από φθορές στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, με συνέπεια την ελάττωση του χώρου που είναι διαθέσιμος για τα νεύρα. Μια άλλη αιτία είναι κάποιος τραυματισμός.

Ο πόνος προκαλείται από  συμπίεση των νεύρων στην πλάτη επειδή το νωτιαίο κανάλι – ο χώρος από τον οποίο περνάει ο νωτιαίος μυελός- γίνεται πιο στενός καθώς περνούν τα χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις η σπονδυλική στένωση μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρό πόνο.

Ο πόνος μπορεί να  επεκτείνεται στο γλουτό και στους μηρούς (οσφυαλγία).  Όταν επεκτείνεται από το ισχίο κατά μήκος του μηρού και της κνήμης (μπορεί να φτάνει έως τα δάκτυλα του ποδιού) χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία.

Έλλειψη ανακούφισης στην περίπτωση της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης

Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι η πρεγκαμπαλίνη δεν λειτουργεί καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο για τον έλεγχο του πόνου που προκαλεί η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση.

Το πρεγκαμπαλίνη, η οποία κυκλοφορεί από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer με την επωνυμία Lyrica,  συνταγογραφείται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης από διάφορες καταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρεγκαμπαλίνη έχει βρεθεί αποτελεσματική στη μεθερπητική νευραλγία, τη διαβητική νευροπάθεια και πρόσφατα στην ινομυαλγία.

Όμως οι γιατροί μερικές φορές συνταγογραφούν μια ουσία ακόμη κι αν αυτή δεν έχει τεχνικά εγκριθεί για μια θεραπεία. Πρόκειται για μια πρακτική κατά την οποία οι γιατροί συνταγογραφούν ένα φάρμακο πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε επίσημες κλινικές δοκιμές.

Ορισμένοι λοιπόν γιατροί έχουν στραφεί στη πρεγκαμπαλίνη προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειρίζονται τον πόνο από οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ John Markman, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, δήλωσε: «Η χρόνια οσφυαλγία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτονται το γιατρό και η οσφυϊκή στένωση είναι η βασική ένδειξη για χειρουργική επέμβαση. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει έλλειψη ανακούφισης με την  πρεγκαμπαλίνη για τον πόνο που σχετίζεται με την οσφυϊκή σπονδυλική στένωση».

Να σημειωθεί ότι προηγούμενα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικο European Journal of Neurology αναφέρουν ότι η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του νευροπαθητικού πόνου που προέρχεται από τραυματισμό.

Ο νευροπαθητικός πόνος ως αποτέλεσμα τραυματισμού, εμφανίζεται μετά από βλάβη ή τραύμα στα νεύρα λόγω ατυχήματος ή χειρουργικής επέμβασης και θεωρείται πάθηση που παρουσιάζει δυσκολίες στη θεραπεία της. Σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως, «κάψιμο», «μαχαιριά», «πόνος σαν να σε πυροβολεί κάποιος», υπερευαισθησία στο άγγιγμα ή στο κρύο. Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να είναι αισθητός πάνω από, στο ή κάτω από το σημείο της βλάβης και δεν περιορίζεται συνήθως σε μια περιοχή του σώματος.

Δείτε επίσης