Η συχνή χρήση των tablets εμποδίζει την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού

Paidis smartphone tabletΚάποτε ο εχθρός για την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού ήταν η τηλεόραση, τώρα είναι οι νέες διασκεδαστικές τεχνολογίες.

Και φαίνεται ότι οι γονείς χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολοίες σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένα είδος “πιπίλας” προκειμένου να ηρεμήσουν ένα ανήσυχο παιδί. Όμως, η μεγάλη χρήση των smartphones και των tablets εμποδίζει την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε μετα-ανάλυσή τους που αξιολόγησε όλες τις μέχρι σήμερα μελέτες που δημοσιεύθηκαν γι’ αυτό το θέμα.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την Τζένι Ραντέσκι, έκανε εκτεταμένη ανασκόπηση της  βιβλιογραφίας για τις επιπτώσεις των tablets και των smartphones στα παιδιά.

Από την επεξεργασία των δεδομένων κατέληξαν στο συμπεράσματα ότι, η συχνή χρήση αυτών των συσκευών συντελεί σε ελλιπή συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη στο παιδί.

Συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από ομαδική δράση

Όπως υποστηρίζουν, η μεγάλη χρήση των ηλεκτρονικών συκσευών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί με τους άλλους και να ελέγχει τον εαυτό του.

Επίσης, προέκυψαν ενδείξεις ότι, η χρήση αυτών των διαδραστικών συσκευών από παιδιά κάτω των 3 ετών μπορεί να συντελέσει σε δυσχερή ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων τους.

Η Ραντέσκι συστήνει στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά για «άμεση διαδραστική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο. Είναι ζωτικό όλη η οικογένεια να αφιερώνει καθημερινά χρόνο για επαφή και επικοινωνία, αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα».

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα, αναπτύσσονται πιο φυσιολογικά και καλλιεργούν καλύτερα την ενσυναίσθηση, όταν εντάσσονται σε ομάδες και επικοινωνούν με το κοινωνικό περίγυρό τους.

Σύμφωνα τους ερευνητές, το να παίζει ένα μικρό παιδί με «τουβλάκια» όπως είναι αυτά του Lego και του Playmobil, μπορεί να το βοηθήσει περισσότερο να αναπτύξει μαθηματικές ικανότητες, παρά όταν είναι «καρφωμένο» σε μια οθόνη, έστω και διαδραστική.

Βέβαια, υπάρχουν και διαδραστικά προγράμματα, όπως τα ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία  αλλά αυτό αφορά τη σχολική ηλικία και όχι την προσχολική.

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαια κατά μιας περιορισμένης χρήσης των νέων διασκεδαστικών τεχνολογιών. Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να υπάρχει καθορισμένος χρόνος για τη χρήση των τάμπλετ ή των κινητών τηλεφώνων, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη δραστηριότητα. Απενεργοποιήστε λοιπόν το WiFi κατά τη διάρκεια του γεύματος και αργά το βράδυ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το περιοδικό Pediatrics.

Δείτε επίσης