To ελλαγικό οξύ προστατεύει από το λιπαρό συκώτι

kokkina stafyliaΤο κόκκινο κρασί και ο χυμός σταφυλιού μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε παραπάνω λίπος και να μειώσετε το λίπος στο συκώτι σας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry.

Ο καθηγητής Neil Shay, βιοχημικός και μοριακός βιολόγος στο Oregon State University και οι συνεργάτες του εξέθεσαν στο εργαστήριο ανθρώπινα κύτταρα του ήπατος και του λίπους σε εκχυλίσματα από τέσσερις φυσικές χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε μοσχοστάφυλο σταφύλι.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα συστατικό των σταφυλιών, το ελλαγικό οξύ, επιβραδύνει την ανάπτυξη των λιπωδών κυττάρων και το σχηματισμό νέων. Επίσης αύξησε σημαντικά το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί μπορούν να βοηθήσουν  στην καλύτερη διαχείριση της παχυσαρκίας και μιας διαταραχής που ονομάζεται λιπώδης νόσος του ήπατος (λιπαρό συκώτι).

Πάντως, τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να πίνονται με μέτρο και το ελλαγικό οξύ δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο για την απώλεια βάρους. “Δεν βρήκαμε, και δεν περιμέναμε να βρούμε, ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο σταφύλι, θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σωματικό βάρος”, ανέφερε ο Shay.

Το ελλαγικό οξύ

Σε ένα από τα πειράματά τους, οι ερευνητές έδιναν για 10 εβδομάδες μια τροφή που περιείχε 10% λίπος σε  μερικά ποντίκι και σε άλλα 60% λίπος.

ellagiko oxyΕπίσης ορισμένα ποντίκια τρέφονταν με εκχύλισμα σταφυλιών που ισοδυναμούσε με περίπου ενάμισι φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα στην ανθρώπινη διατροφή.

Τα ποντίκια ευχαριστήθηκαν με την υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή και κατανάλωσαν πολλές θερμίδες. Η διατροφή αυτή τα έκανε να αναπτύξουν λιπαρό συκώτι και να παρουσιάσουν διαβητικά συμπτώματα όπως αυτά που παρατηρούνται στον άνθρωπο.

Αλλά τα παχουλά ποντίκια που πήραν εκχυλίσματα σταφυλιού συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο συκώτι τους και είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, από τα ποντίκια που κατανάλωναν την υψηλή σε λιπαρά διατροφή χωρίς τα εκχυλίσματα σταφυλιού.

Το ελλαγικό οξύ αποδείχθηκε ισχυρή “δύναμη” στα πειράματα αυτά καθώς μείωσε το σάκχαρο του αίματος στα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά, σχεδόν στα επίπεδα που είχαν τα ποντίκια τα οποία τρέφονταν με χαμηλά λιπαρά.

“Προσπαθούμε να επικυρώσουμε τις ειδικές συνεισφορές ορισμένων τροφίμων στην την υγεία”, ανέφερε ο Shay. Και αναρωτήθηκε: “Αν είμαστε έξω για ψώνια τροφίμων, και γνωρίζουμε ότι ένα ορισμένο είδος καρπού είναι καλό για την υγεία, δεν θα θέλαμε να αγοράσουμε αυτό το φρούτο;”

Να σημειωθεί ότι το ελλαγικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολλά κόκκινα φρούτα  όπως βατόμουρα, φράουλες, μούρα, ρόδια και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών.

Το ελλαγικό οξύ είναι κύριο συστατικό αρκετών φυτών που φέρουν ταννίνες, με τη μορφή της  ελλαγιταννίνης κατά την οποία είναι δεσμευμένο σε ένα μόριο σακχάρου.

Δείτε επίσης