Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του προστάτη

Όσοι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και ακολουθούν μία ανθυγιεινή διατροφή κάνουν κακό στην πάθησή τους, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research.

shutter5555stock_122109313Η μελέτη διαπίστωσε ότι η δυτικού τύπου ανθυγιεινή διατροφή, η οποία περιέχει πολύ κόκκινο  επεξεργασμένο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Από την άλλη μεριά, η η μεσογειακή διατροφή (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια), φαίνεται ότι δρα προστατευτικά.

Η μελέτη διεξήχθη σε 926 άνδρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για 14 χρόνια.

Από την έναρξη της μελέτης και σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι ασθενείς συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής και παρείχαν στοιχεία για την πορεία της υγείας τους. Όσοι από αυτούς ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο του προστάτη και 67% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι άντρες που τρέφονταν πιο υγιεινά απ’ όλους είχαν κατά 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

«Τα στοιχεία για τον δυνητικό ρόλο της διατροφής στην έκβαση του καρκίνου του προστάτη είναι λίγα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χόρχε Τσαβάρο, επίκουρος καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να τους ωφελήσει, ελαττώνοντας τις πιθανότητες θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη».

Σελήνιο

Αν και τα ευρήματα είναι περιορισμένα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη ή να μειώσουν τον κίνδυνο επιστροφής του μετά τη θεραπεία.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια (όπως είναι τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές), το μπρόκολο, το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, τις ντομάτες, το πράσινο τσάι και τον χυμό ροδιού.

Οι τροφές που περιέχουν σελήνιο, αλλά όχι τα συμπληρώματα σεληνίου, θεωρούνται επίσης ευεργετικές. Αυτές περιλαμβάνουν τα καρύδια Βραζιλίας, το συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Δείτε επίσης