Λεμφικά αγγεία συνδέονται με τον εγκέφαλο – νέα δεδομένα για τις νευρολογικές θεραπείες

Μια νέα ανακάλυψη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανατρέπει τα ιατρικά δεδομένα: O εγκέφαλος συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω αγγείων που ως σήμερα δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχουν.

9E45235555555136BAΕίναι απίστευτο ότι αυτά τα αγγεία δεν είχαν ανακαλυφθεί καθώς το λεμφικό σύστημα πιστευόταν ότι έχει χαρτογραφηθεί εξονυχιστικά σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

Η ανακάλυψη μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών όπως είναι ο αυτισμός, η νόσος Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

“Ο εγκέφαλος είναι σαν οποιονδήποτε άλλον ιστό του σώματος που συνδέεται με το περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα μέσω μηνιγγικών λεμφικών αγγείων”, σημείωσε ο Τζόναθαν Κίπνις, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης.

Νέες θεραπείες για τις νευρολογικές ασθένειες

“Η ανακάλυψη αλλάζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε την αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι σε κάθε νευρολογική νόσο στην οποία εμφανίζεται μια ανοσολογική εκδήλωση τα λεμφικά αγγεία που εντοπίστηκαν παίζουν σημαντικό ρόλο”, είπε ο Κίπνις.

brain-5555immune1

Αριστερά ο παλιός χάρτης του λεμφικού συστήματος και δεξιά ο νέος που αντικατοπτρίζει την νέα ανακάλυψη.

Ο Κέβιν Λι, πρόεδρος του Τμήματος Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, περιέγραψε την αντίδρασή του στην ανακάλυψη του εργαστηρίου του Κίπνις: “Την πρώτη φορά που η ομάδα μού έδειξε το αποτέλεσμα είπα μία μόνο φράση: Θα πρέπει να αλλάξουν τα ιατρικά βιβλία. Δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει λεμφικό σύστημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα”.

Ακόμη και ο ίδιος ο Κίπνις ήταν επιφυλακτικός αρχικά. “Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχουν δομές στο σώμα που δεν γνωρίζουμε. Πίστευα ότι όλο το ανθρώπινο σώμα είχε χαρτογραφηθεί”.

Είναι εύλογο το ερώτημα σχετικά με το πώς τα λεμφικά αγγεία είχαν διαφύγει την παρατήρηση τόσων και τόσων επιστημόνων για τόσο μακρό διάστημα. Ο Κίπνις είπε ότι είναι «πολύ καλά κρυμμένα» και ότι ακολουθούν ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο ως τα ιγμόρεια, μια περιοχή που είναι δύσκολο να απεικονιστεί αναλυτικά. “Βρίσκονται τόσο κοντά στο αιμοφόρο αγγείο ώστε δεν τα παρατηρεί κανείς” λέει.

Η ύπαρξη αυτών των λεμφικών αγγείων δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και σε ό,τι αφορά τις ασθένειες που τον πλήττουν. “Στη νόσο Αλτσχάιμερ δημιουργούνται συσσωματώσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Πιστεύουμε ότι οι πρωτεΐνες μαζεύονται εκεί επειδή δεν απομακρύνονται σωστά από τα συγκεκριμένα λεμφικά αγγεία” λέει ο Κίπνις.

Συμπληρώνει ότι τα αγγεία φαίνονται διαφορετικά με την ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να εξερευνηθεί ο ρόλος που παίζουν στη γήρανση.

Με άλλα λόγια, ένα ολόκληρο φάσμα νευρολογικών νόσων – από τον αυτισμό ως την σκλήρυνση κατά πλάκας- πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το φως της ύπαρξης αυτών των αγγείων.

Δείτε επίσης