Διφθερίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

imdiftheritida55555555agesΗ διφθερίτιδα είναι μία οξεία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae.

Προσβάλλει συνήθως την αναπνευστική οδό. Η μόλυνση γίνεται με εισπνοή σταγονιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα εκπνεόμενα από ένα άτομο με τη νόσο ή από ένα φορέα που δεν έχει συμπτώματα. Είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια.

Ο οργανισμός μπορεί να μολύνει επίσης δερματικές πληγές ή οποιοδήποτε βλεννογόνο υμένα. Η νόσος είναι τώρα σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες.

Συμπτώματα

Μετά από μία περίοδο επώασης δύο ημερών έως μίας εβδομάδας, παρουσιάζεται ελαφρύς πόνος στο λαιμό, πυρετός και γενική αδιαθεσία. Ο γιατρός σας θα κοιτάξει αν μία γκρι μεμβράνη καλύπτει το λαιμό και τις αμυγδαλές σας.

Τα βασικά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στο λαιμό και βραχνάδα.
  • Ρινικές εκκρίσεις.
  • Αδυναμία.
  • Πυρετός.
  • Παχιά γκρι μεμβράνη που καλύπτει το λαιμό και τις αμυγδαλές.
  • Ταχύς σφυγμός.

Πόσο σοβαρή είναι η διφθερίτιδα;

Με σωστή θεραπεία, αν δεν αναπτυχθούν επιπλοκές, η πρόγνωση είναι καλή. Όμως η γκρι μεμβράνη της διφθερίτιδας μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιατί είναι πιθανό να φράξει την αναπνοή.

Επιπλέον, η νόσος μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή λοίμωξη της καρδιάς που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα.

Σε μερικές περιπτώσεις τα βακτήρια μπορεί να προσβάλουν τα κρανιακά νεύρα προκαλώντας ένρινη ομιλία, ανάρροια τροφής και αδυναμία για κατάποση. Αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, εκτός κι αν αναπτυχθεί παράλυση των αναπνευστικών μυών. Αν το άτομο επιζήσει αυτών των επιπλοκών, η ανάρρωση είναι αργή αλλά πλήρης.

Θεραπεία

Αν πάσχετε από διφθερίτιδα, είναι πολύ σημαντικό να σας χορηγηθεί αντιτοξίνη της διφθερίτιδας.

Επίσης, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης και για να μη γίνετε φορέας.

Θα χρειαστείτε ξεκούραση στο κρεβάτι και 10 με 14 μέρες απομόνωση.

Πρόληψη

Το εμβόλιο της διφθερίτιδας μπορεί να προλάβει την ασθένεια. Γίνεται κανονικά στη βρεφική ηλικία και συνήθως είναι συνδυασμός εμβολίων που περιλαμβάνει επίσης του κοκκύτη και του τετάνου, ο συνδυασμός των οποίων λέγεται DTaP. Είναι σκόπιμο ένα αναμνηστικό εμβόλιο κάθε δέκα χρόνια, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε περιοχή, όπου η διφθερίτιδα είναι συνήθης.

Δείτε επίσης