Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες χαρακτηρίζονται από έντονο, καυστικό, ενοχλητικό άλγος (πόνος), που εντοπίζεται συνήθως μέσα ή γύρω από το ένα μάτι και τον κρόταφο και περιστασιακά στο ένα μάγουλο ή στη γνάθο.

Ο προσβεβλημένος οφθαλμός σας είναι εξέρυθρος και τρέχουν δάκρυα. Το ρουθούνι σε αυτή την πλευρά αποφράσσεται και μπορεί να ρέει άφθονα. Άλλα πιθανά σημεία είναι το ελαττωμένο μέγεθος της κόρης και η πτώση του βλεφάρου.

dr-ho-mar555-620x465Συμπτώματα

Τα συνήθη σημεία και συμπτώματα είναι:

  • Σταθερός πόνος μέσα και γύρω από τον οφθαλμό, που συμβαίνει σε επεισόδια που συνήθως αρχίζουν την ίδια ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
  • Δακρύρροια και ερυθρότητα ενός οφθαλμού με ρινική συμφόρηση από την ίδια πλευρά του προσώπου.

Ο πόνος κορυφώνεται γρήγορα εντός 5 έως 10 λεπτών και επιμένει συνήθως για 30 λεπτά ως 2 ώρες. Τα άτομα που πάσχουν συνήθως δεν ξαπλώνουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι η θέση αυτή αυξάνει τον πόνο.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες έχουν ταχεία έναρξη και μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, αλλά συνήθως συμβαίνουν σε 2 με 3 ώρες, αφού πέσετε για ύπνο, συχνά κατά τη διάρκεια της φάσης του βαθέος ύπνου γνωστού ως REM (rapid eye movement = ταχείες κινήσεις των οφθαλμών). Οι κεφαλαλγίες μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά επί ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες πριν από την περίοδο ύφεσης, που μπορεί να διαρκεί εβδομάδες ή και χρόνια (χρόνιες κρίσεις). Μία χρόνια φάση μπορεί να ακολουθεί την περίοδο επεισοδιακών κρίσεων.

Σε αντίθεση με τις ημικρανίες, που προσβάλλουν πιο συχνά γυναίκες, οι αθροιστικές κεφαλαλγίες προσβάλλουν κυρίως άνδρες.

Η πρώτη κρίση πλήττει συνηθέστερα άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους (της δεκαετίας των 20). Σχεδόν όλοι οι προσβεβλημένοι άνθρωποι είναι βαρείς καπνιστές. Δεν υπάρχει συνήθως οικογενειακό ιστορικό παρεμφερών κεφαλαλγιών.

Αιτίες

Δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένη αιτία για τις αθροιστικές κεφαλαλγίες. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως οι κεφαλαλγίες αυτές σχετίζονται με μια χημική ουσία που ανευρίσκεται στον εγκέφαλο και σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές συζυγίες. Η χημική ουσία προκαλεί διόγκωση και πόνο των αιμοφόρων αγγείων.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η μη φυσιολογική δραστηριότητα στον υποθάλαμο μπορεί να προκαλέσει αθροιστικές κεφαλαλγίες. Ο υποθάλαμος έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και άλλων βιολογικών ρολογιών. Η μη φυσιολογική δραστηριότητα στον υποθάλαμο θα μπορούσε να εξηγήσει τη νυχτερινή και εποχιακή φύση των κρίσεων.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις αθροιστικών κεφαλαλγιών, αν έχετε προδιάθεση. Σπάνια ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αθροιστική κεφαλαλγία.

Διάγνωση

Αν τα σημεία και τα συμπτώματα σας είναι τυπικά αθροιστικών κεφαλαλγιών, ο γιατρός σας μπορεί να δυσκολευτεί λίγο στη διάγνωση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο πόνο, όπως ένα ανεύρυσμα μιας αρτηρίας μέσα στο κεφάλι σας, ένας όγκος που απαρτίζεται από νεοσχηματισμένα αγγεία, η παραρρινοκολπίτιδα ή το γλαύκωμα.

Πόσο σοβαρές είναι οι αθροιστικές κεφαλαλγίες; Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία με την έννοια της ίασης και λίγα είναι γνωστά για την περιοδικότητα των κρίσεων. Οι κεφαλαλγίες μπορεί να αποτελούν μία διαταραχή εφόρου ζωής. Ο πόνος κατά τη διάρκεια μίας κρίσης μπορεί να είναι εξουθενωτικός, αλλά δεν υπάρχει μόνιμη σωματική βλάβη και η κατάσταση δεν οδηγεί σε άλλες διαταραχές.

Θεραπεία

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι συνήθως ανθεκτικές στα αναλγητικά φάρμακα, διότι τα φάρμακα αυτά δρουν πολύ αργά. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή στην πρόληψη της κεφαλαλγίας.

Δείτε επίσης