Πόνος μετά τη μαστεκτομή και αντιμετώπιση

Πολλές γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή, αισθάνονται για μέρες ή μήνες ένα πόνο σαν κάψιμο στο σημείο που αφαιρέθηκαν οι λεμφαδένες ή στο σημείο που έγινε η τομή.  Ο πόνος αυτός είναι μερικές φορές ανυπόφορος και εντείνεται τη νύχτα.

Πρόκειται για πόνο νευροπαθητικής αιτιολογίας, δηλαδή πηγάζει από τις βλάβες που έχουν υποστεί τα νεύρα της περιοχής λόγω της εγχείρησης. Αποκαλείται σύνδρομο πόνου ύστερα από μαστεκτομή. Σε ένα ποσοστό 20-50% των γυναικών ο πόνος επιμένει επί μήνες ή ακόμη και για χρόνια.

masteci555«Ο πόνος αυτός είναι μια υπενθύμιση στις γυναίκες ότι εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και τις κάνει να φοβούνται ότι η νόσος θα επανέλθει», ανέφερε η Τζούλι Σίλβερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. «Η αντιμετώπιση του πόνου έχει μεγάλη  σημασία για να υποχωρήσει αυτή η αγωνία».

Τι είναι ο πόνος μετά τη μαστεκτομή

Το σύνδρομο πόνου ύστερα από μαστεκτομή ορίζεται ως ένας νευρολογικής φύσεως πόνος που επιμένει επί τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί μετά την επέμβαση.

Συχνά ο πόνος εντοπίζεται στον θώρακα ή κάτω από τη μασχάλη, κάτι που οι γυναίκες συχνά περιγράφουν ως «κάψιμο» και μερικές φορές προκαλεί έντονη φαγούρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αιτία είναι κυρίως η βλάβη στο μεσοπλευροβραχιόνιο νεύρο, το οποίο εκτείνεται από την εξωτερική πλευρά του μαστού μέχρι το μπράτσο.

Δεν γνωστό τι ποσοστό των γυναικών που έχουν κάνει μαστεκτομή εκδηλώνουν αυτό το σύνδρομο πόνου.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του πόνου οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν ενέσιμα στεροειδή ή τοπικά αναισθητικά φάρμακα όπως η λιδοκαϊνη και η βουπιβακαΐνη.

Επίσης, ολοένα και περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν συνδυασμούς αναλγητικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εγχείρηση, για να εμποδίσουν το σύνδρομο του πόνου να γίνει χρόνιο.

Δείτε επίσης