Η αντιμετώπιση της ακμής το καλοκαίρι

Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τους έφηβους όπως πολλοί πιστεύουν. Μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά ακόμα στα 40 έτη και να συνεχιστεί μετά από αυτήν την ηλικία.

5555acne-summersΟποτεδήποτε κι αν εμφανιστεί, η ακμή προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση γιατί έχει την τάση να υποτροπιάζει. Ο υποτροπιασμός απαιτεί ειδική φροντίδα όλο το χρόνο. Ειδικά, όμως, το καλοκαίρι όσοι πάσχουν από ακμή πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  1. Η ακμή συνήθως βελτιώνεται το καλοκαίρι λόγω της καλής διάθεσης και της έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.
  2. Ο ήλιος και το νερό της θάλασσας βοηθούν την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι μπορεί να την επιδεινώσει.
  3. Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.
  4. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακό στο πρόσωπό τους για να αποφύγουν το μέλασμα (δερματική δυσχρωμία).
  5. Η επιλογή του αντηλιακού έχει μεγάλη σημασία. Αντηλιακά τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα για την ακμή ή το λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τα αντηλιακά σώματος. Τα άτομα που έχουν λιπαρό δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα αντηλιακά με τη μορφή λαδιού.
  6. Οι γυναίκες που ιδρώνουν εύκολα θα πρέπει το καλοκαίρι να επιλέξουν μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ για να μη μπλοκάρουν περισσότερο τους σμηγματογόνους αδένες.
  7. Πολλές από τις τοπικές ή και συστηματικές θεραπείες με αντιβιοτικά το καλοκαίρι πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προϊόντα.
  8. Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή και για τις ουλές της ακμής απαγορεύονται σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια.
  9. Τέλος, με το καλοκαίρι ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι μεγαλύτερος, άρα απαγορεύεται οι ασθενείς να “πειράζουν” τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.

Δείτε επίσης