Ιστοπλάσμωση

Η ιστοπλάσμωση (histoplasmosis) οφείλεται σε εισπνοή σκόνης -ειδικά από πτηνοτροφεία, σπηλιές μολυσμένες από νυχτερίδες και περιττώματα περιστεριών- που περιέχει σπόρους του μύκητα Histoplasma capsulatum.

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο αυτή απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Συμπτώματα

Η ιστοπλάσμωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια μορφή, η οποία δε διαφέρει από ασθένειες, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, έως και σοβαρή μορφή.

Αν ο μύκητας εξαπλωθεί από τους πνεύμονες μέσω του αίματος, προκαλεί διόγκωση του ήπατος, των λεμφαδένων ή του σπλήνα και, λιγότερο συχνά, έλκη στο στόμα ή στον πεπτικό σωλήνα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πυρετός.
  • Βήχας.
  • Καταβολή.
  • Διόγκωση ήπατος, λεμφαδένων ή σπλήνα.
  • Έλκη στόματος ή πεπτικού.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.

Η ιστοπλάσμωση μπορεί να γίνει χρόνια επιφέροντας μία νόσο παρόμοια μ’ αυτήν της χρόνιας φυματίωσης. Στην πιο σοβαρή μορφή η ιστοπλάσμωση εξαπλώνεται (είναι διάσπαρτη) σ’ ολόκληρο το σώμα. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προσβολή από τη διάχυτη μορφή της ιστοπλάσμωσης.

Διάγνωση

Για να επιβεβαιώσει την ιστοπλάσμωση, ο γιατρός θα ζητήσει τη λήψη δειγμάτων πτυέλων, λεμφαδένων, μυελού των οστών, ήπατος, αίματος, ούρων ή εξελκώσεων του στόματος, για να εξεταστεί η παρουσία του μύκητα. Σε άτομα που έχουν ιστοπλάσμωση είναι σύνηθες να βρεθούν ενδείξεις στην ακτινογραφία θώρακα.

Πόσο σοβαρή είναι η ιστοπλάσμωση; Στην ήπια μορφή της η ιστοπλάσμωση είναι συνήθως καλοήθης και δεν απαιτεί θεραπεία. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Θεραπεία

Αν δεν έχετε συμπτώματα, η θεραπεία θεωρείται περιττή.

Αν υπάρχουν συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει από το στόμα αντιμυκητιασικά φάρμακα, όπως η ιντρακοναζόλη ή κάποιο άλλο σχετικό φάρμακο.

Στις σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να είναι απαραίτητη η χορήγηση αμφοτερικίνης Β η οποία πρέπει να γίνει ενδοφλεβίως.

Δείτε επίσης