Κίνδυνοι από κατάχρηση καθαρτικών

Είναι σπάνιο για κάποιον να χρειάζεται καθαρτικό σε καθημερινή βάση, αλλά πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν συχνά. Μερικοί παίρνουν καθαρτικά, για να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Άλλοι τα παίρνουν συχνά σαν μέτρο πρόληψης, ακόμα και αν δεν είναι ουσιαστικά δυσκοίλιοι. Κάποιοι άλλοι παίρνουν καθαρτικά σε μία προσπάθεια να χάσουν βάρος.

Είδη καθαρτικών

Ένα από τα πιο παλιά καθαρτικά είναι το καστορέλαιο. Υπόκειται σε χημική επεξεργασία μέσα στο λεπτό έντερο και γίνεται οξύ που διεγείρει τη δραστηριότητα του εντέρου και εμποδίζει το εντερικό τοίχωμα να απορροφήσει νερό. Η παρατεταμένη χρήση καστορέλαιου μπορεί να τραυματίσει τα κύτταρα που καλύπτουν την εντερική οδό.

Μερικά καθαρτικά δρουν εμποδίζοντας την απορρόφηση του νερού. Άλλα δρουν αυξάνοντας την ποσότητα του νερού μέσα στο παχύ έντερο και ερεθίζουν λιγότερο το παχύ έντερο. Αυτά είναι το γάλα μαγνησίας και άλλα υπακτικά.

Τα συστατικά που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα ή τα επονομαζόμενα φυσικά καθαρτικά (ψύλλιο και μεθυλοκυτταρίνη) δεν ερεθίζουν το πεπτικό σας σύστημα. Αντίθετα, διογκώνονται, όταν έρχονται σε επαφή με το νερό μέσα στο παχύ έντερο. Αυτά τα συστατικά είναι γενικά ασφαλή για μακροχρόνια χρήση και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού σκληρών κοπράνων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατάχρησης

Όταν τα καθαρτικά λαμβάνονται υπερβολικά, μπορεί να ξεβγάλουν τις απαραίτητες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, πριν απορροφηθούν πλήρως. Τα καθαρτικά συμβάλλουν επίσης στην υπερβολική απέκκριση νερού, νατρίου και καλίου. Επιπλέον, η συστηματική χρήση καθαρτικών τείνει να εξασθενίσει τους μυς του εντέρου και να τους κάνει λιγότερο ικανούς να λειτουργούν φυσιολογικά. Έτσι, όταν σταματήσετε να παίρνετε καθαρτικά συστηματικά, η δυσκοιλιότητα όχι μόνο θα επιστρέψει, αλλά μπορεί να είναι και πιο έντονη.

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο του νωθρού εντέρου. Αυτή είναι μία νόσος κατά την οποία το έντερο δε λειτουργεί σωστά, γιατί έχει επαναπαυτεί στα διεγερτικά να κάνουν την εργασία της αποβολής κοπράνων. Τα διεγερτικά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα των άλλων φαρμάκων που σας χορηγεί ο γιατρός σας.

Δείτε επίσης