Τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

H έκθεση στα φυτοφάρμακα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κατά περίπου 60%, βρήκε μια μετα-ανάλυση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της European Association for the Study of Diabetes 2015 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετα-ανάλυση έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Φωτεινή Κάβουρα, η οποία είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με βάση τις δημοσιευμένες μελέτες, η Κάβουρα και οι συνεργάτες της από το Imperial College και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν αυξημένες ποσότητες φυτοφαρμάκων στα ούρα τους είχαν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν διαβήτη τύπου 2.

Η Κάβουρα δήλωσε: “Δείξαμε ότι, μεταξύ περισσότερων από 80,000 ατόμων, η έκθεση στα διάφορα φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη σχεδόν 60%, ένα αποτέλεσμα στατιστικά σημαντικό”.

Η μελέτη ήταν μια προέκταση μιας άλλης που έγινε το 2013 από την European Food and Safety Authority (EFSA) και ερεύνησε τη σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και διαβήτη βασιζόμενη σε μελέτες που έγιναν μεταξύ των ετών 2006 και 2013. Στην τρέχουσα μετα-ανάλυση περιλήφθηκαν και μελέτες που έγιναν πριν το 2006 και μετά το 2013. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 25 μελέτες. Οι 19 από αυτές είχαν βασιστεί σε μετρήσεις στο αίμα και στα ούρα.

Τα φυτοφάρμακα που σχετίστηκαν πιο στενά με τον διαβήτη ήταν τα DDE και DDT.

Τα φυτοφάρμακα

Ο διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, στην ανάπτυξη της οποίας συμμετέχουν γενετικοί παράγοντες και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες.

Τα φυτοφάρμακα, αυτά μπορούν να φτάνουν στον άνθρωπο είτε μέσω της διατροφής είτε με απευθείας έκθεση σε αυτά για όσους εργάζονται στη γεωργία.

Τα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στο λίπος του σώματος και ενεργούν με τοξικό τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να συμμετέχουν στην αύξηση του λίπους στο συκώτι, στους μύες και στους άλλους ιστούς, κάτι που ενδεχομένως να προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Με αυτό τον μηχανισμό πιστεύεται ότι μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης