Και το λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το έμβρυο

Σχεδόν οι μισές γυναίκες παγκοσμίως αναφέρουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης τους. Στις ΗΠΑ σχεδόν το 8% των γυναικών συνεχίζει να πίνει ενώ είναι έγκυες.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα αλκοόλ κατά την κύηση δεν επηρεάζει το έμβρυο, ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής προειδοποιούν ότι «καμιά ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής». Ο οδηγία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Σύμφωνα με την οδηγία η χρήση αλκοόλ κατά την κύηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σκέψης και συμπεριφοράς που διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Συνεπώς καμιά ποσότητα δεν είναι ασφαλής και κανένα τρίμηνο δεν είναι ασφαλέστερο από τα άλλα για να πίνει μια μέλλουσα μητέρα αλκοόλ, αναφέρεται στην οδηγία.

«Η μόνη εγγύηση ότι δεν θα έχει επιπτώσεις το έμβρυο από το αλκοόλ είναι όταν η μητέρα απέχει εντελώς από αυτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης» λέει η Τζάνετ Γουίλιαμς, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και εκ των συγγραφέων της οδηγίας.

Και προσθέτει πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποδειχτεί ότι το αλκοόλ έχει σημαντική επίδραση στη ζωή του παιδιού, στην ακαδημαϊκή επίδοση, την προσοχή, τη συμπεριφορά, τη μνήμη, τη γλωσσική και κινητική ανάπτυξη του ατόμου.

Όλες οι μορφές αλκοόλ επικίνδυνες

Η γνωμοδοτική επιτροπή υποστηρίζει ότι όλες οι μορφές αλκοόλ (κρασί, μπίρα, οινοπνευματώδη ποτά) ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Φυσικά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα ενέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ κατά την κύηση δεν είναι επιβλαβείς για το μωρό. Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο Journal of Epidemiology and Community Health βρήκε ότι δεν προκύπτει κίνδυνος συμπεριφοράς και γνωστικών προβλημάτων από 1-2 ποτά την εβδομάδα.

«Όμως, οι μελέτες αυτές δεν κατέληξαν ότι το αλκοόλ είναι ασφαλές για το έμβρυο. Απλά δείχνουν ότι σε συγκεκριμένο δείγμα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κάποιας επίδρασης που να αποδίδεται στο αλκοόλ» λέει η Γουίλιαμς.

Δείτε επίσης