Η γυμναστική στη μέση ηλικία επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων

Η γυμναστική στη μέση ηλικία φαίνεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναφέρουν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Μάλιστα όσο πιο πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας κάποιος κάνει, τόσο καλύτερο για την υγεία του.

Τα τελομερή

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο μήκος των τελομερών, τα οποία βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και τα προστατεύουν από την ελάττωση του μήκους τους. Το μεγαλύτερο μήκος των χρωμοσωμάτων αποτελεί παράγοντα μακροζωίας.

Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τα τελομερή κονταίνουν και όταν φτάσουν να γίνουν πολύ μικρά δεν μπορεί να γίνει άλλος πολλαπλασιασμός και τα κύτταρα πεθαίνουν. Τη διαδικασία αυτή ορισμένοι παράγοντες την επιταχύνουν και άρα επισπεύδουν το γήρας ( κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης στρες, αϋπνία) και άλλοι παράγοντες την επιβραδύνουν (π.χ. άσκηση).

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα τελομερή των αθλητών είναι μακρύτερα σε σχέση με αυτών των καθιστικών ατόμων ίδια ηλικίας. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που φρόντιζαν άρρωστους συγγενείς τους είχαν μικρότερα τελομερή. Έχει επίσης βρεθεί ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύσει τα τελομερή ενώ η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης επιταχύνει τη μίκρυνσή τους. Αρνητική επίπτωση μπορεί να έχουν και κάποια βαριά μέταλλα που βρίσκονται στη διατροφή όπως το κάδμιο.

Πολλά είδη ασκήσεων προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 6.500 άτομα, ηλικίας 20-84 ετών, και βρήκαν ότι ακόμα και η ήπια άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων.  Τα είδη των ασκήσεων που εξέτασαν ήταν η προπόνηση με βάρη, το περπάτημα, το τζόκινγκ και η ποδηλασία.

Στη μελέτη, όσα άτομα γυμνάζονταν συστηματικά κάνοντας μόνο μια φυσική δραστηριότητα, είχαν 3% μικρότερη πιθανότητα να έχουν τελομερή μειωμένου μήκους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου. Όσοι γυμνάζονταν συστηματικά σε δύο είδη δραστηριοτήτων είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν μικρότερα τελομερή. Ακόμα καλύτερα, όσοι ασχολούνταν με τρία είδη ασκήσεων είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα και όσοι ασχολούνταν με τέσσερα είδη ασκήσεων είχαν 52% μικρότερη πιθανότητα.

Η συσχέτιση της άσκησης με τα τελομερή ήταν ισχυρότερη στα άτομα ηλικίας 40-65 ετών, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης