Ακατάλληλα τα νιτρώδη φάρμακα στην καρδιακή ανεπάρκεια

Μια σημαντική ανατροπή φέρνει μελέτη που αφορά τα νιτρώδη φάρμακα ως προς τη χρήση τους στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τα νιτρώδη, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την ικανότητα άσκησης ή τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως είναι η δύσπνοια και η αδυναμία κατά τη βάδιση αλλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά και θεωρείται ότι θα αλλάξουν την ιατρική θεραπευτική πρακτική.

nitrodh5Τα νιτρώδη είναι αποτελεσματικά, και μάλιστα έχουν γρήγορη δράση, στην περίπτωση της στηθάγχης καθώς διαστέλουν τις αρτηρίες και αφήνουν περισσότερο αίμα διοχετεύεται τόσο στο μυοκάρδιο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Χρησιμοποιούνται ωστόσο και στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προσβάλλει την αριστερή κοιλία, τη δεξιά κοιλία ή και τις δύο. Το κύριο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια.

Όμως σύμφωνα με τη νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Mayo Clinic και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, τα νιτρώδη φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και δεν αυξάνουν τα επίπεδα της δραστηριότητας τους, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα. Ακόμη χειρότερα, τα νιτρώδη φάρμακα μειώνουν την καθημερινή δραστηριότητα και μάλιστα σημαντικά όταν λαμβάνονται σε αυξημένη δοσολογία.

Οι επιστήμονες της Mayo Clinic ζήτησαν από 110 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να λαμβάνουν καθημερινά για 6 εβδομάδες είτε 30 -120 mg μονονιτρικού ισοσορβίτη (isosorbide mononitrate) είτε ένα εικονικό σκεύασμα.

Οι ασθενείς έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μια μορφή της πάθησης που αφορά το 50% των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή, ο καρδιακός μυς συσπάται φυσιολογικά αλλά οι κάτω κοιλίες της καρδιάς δεν χαλαρώνουν όπως πρέπει όταν γεμίζουν με αίμα. Αυτό συνεπάγεται την είσοδο μειωμένης ποσότητας αίματος στις κοιλίες. Έτσι, παρότι η καρδιά έχει την ικανότητα να εξωθεί το αίμα από τις κοιλίες κανονικά, δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα στο σώμα.

Όταν συμπληρώθηκαν οι έξι εβδομάδες, οι ασθενείς άλλαξαν ομάδα και η έρευνα συνεχίστηκε για άλλες έξι εβδομάδες.

Οι ερευνητές κατέγραφαν κάθε μέρα τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας με όργανα που είχαν στο σώμα των ασθενών και βρήκαν πως όσοι είχαν πάρει 120 mg μονονιτρικού ισοσορβίτη έτειναν να έχουν μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα και σημαντική μείωση της φυσική δραστηριότητας. Οι ασθενείς που λάμβαναν μικρότερη δοσολογία νιτρωδών φαρμάκων είχαν επίσης μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Όσο η δοσολογία του μονονιτρικού ισοσορβίτη αυξανόταν, τόσο έτεινε να μειώνεται η ημερήσια δραστηριότητα.

nitrodh

Margaret Redfield.

Η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Ιατρικής Μάργκαρετ Ρέντφιλντ δήλωσε: «Tα μακράς δράσης νιτρώδη φάρμακα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια».

Ο Γκρεγκ Φονάροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες είπε ότι «η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες που θα βελτιώνουν το αποτέλεσμα αυτής της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας πάθησης με κακή πρόγνωση».

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα τα νιτρώδη χορηγούνταν από τους καρδιολόγους στους πάσχοντες με βάση τον εμπειρισμό καθώς δεν υπήρχαν αξιόπιστες κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν το όφελος. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό κράτος και συγκεκριμένα από το National Heart, Lung, and Blood Institute.

Δείτε επίσης