Το ζάχαρο, μέσω της πρωτεϊνικής κινάσης C, προκαλεί επιπλοκές μετά το έμφραγμα

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (δηλαδή η γλυκόζη του αίματος) προκαλεί επιπλοκές στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή (έμφραγμα), γράφουν Βρετανοί ερευνητές στο περιοδικό British Journal of Pharmacology.

bloodvessels. 6Στη σχετική μελέτη που έκαναν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το αυξημένο σάκχαρο του αίματος προκαλεί ισχυρές συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή να μειώσει την ποσότητα του αίματος που ρέει στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Η έρευνα βρήκε ότι αιτία για την αυξημένη σύσπαση των αρτηριών εξαιτίας του σακχάρου είναι μία ουσία που λέγεται πρωτεϊνική κινάση C.

Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες προκειμένου να βελτιωθεί η έκβαση των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η αναχαίτιση της πρωτεϊνικής κινάσης C με φάρμακα επαναφέρει την σύσπαση των αγγείων στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η έρευνα έγινε επί ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο και συγκεκριμένα σε αρτηριακά μυοκύτταρα (αποτελούν μέρος των αρτηριών). Η συμπεριφορά των κυττάρων απέναντι στη γλυκόζη εξετάστηκε με τεχνικές ηλεκτροφυσιολογίας και μυογραφίας.

«Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα αλλάζει τη συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Richard Rainbow, λέκτορας Καρδιαγγειακής Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα, διότι εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού τους απέναντι στο έμφραγμα πολλοί παρουσιάζουν αύξηση του σακχάρου τους. Ακόμα κι αν δεν πάσχουν από διαβήτη, μπορεί να εκδηλώσουν υπεργλυκαιμία η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κατάσταση που βρίσκονται».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το υψηλό σάκχαρο έχει συνδεθεί με επιπλοκές μετά από ένα έμφραγμα. Το πόρισμα είναι ότι μια καρδιακή προσβολή που συμβαίνει ύστερα από την κατανάλωση ενός γεύματος είναι πιο επικίνδυνη λόγω του υψηλότερου σακχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δείξει το 2014 ότι το αυξημένο “ζάχαρο” κάνει ζημιά στην καρδιά έχοντας επιπτώσεις στη φυσιολογική λειτουργία της, προκαλώντας αρρυθμίες και αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς που διαθέτει απέναντι σε ένα στρες που υφίσταται.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί συνιστούν προσοχή στα επίπεδα του σακχάρου καθώς αποτελεί ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα.

Δείτε επίσης