Πιο επιθετικό το μελάνωμα όταν εκδηλώνεται στην εγκυμοσύνη

Το μελάνωμα, όταν η διάγνωση γίνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας ή μέσα σε ένα έτος από τον τοκετό, είναι πιο επιθετικό και επικίνδυνο για τη ζωή,  γράφουν Αμερικανοί ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

melaonoma 6 gynΟι επιστήμονες εξέτασαν ιατρικά αρχεία 462 γυναικών οι οποίες είχαν ηλικία, κατά μέσο όρο 35 έτη, και διαγνώστηκαν με μελάνωμα την περίοδο 1988-2012, κατόπιν βιοψίας. Στο δείγμα υπήρχαν και 41 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μέσα σε 12 μήνες από τον τοκετό.

Οι γυναίκες τέθηκαν υπό παρακολούθηση για περίπου επτά χρόνια. Μεταστάσεις εντοπίστηκαν στο 25% των γυναικών που είχαν διαγνωστεί κοντά στην εγκυμοσύνη, συγκριτικά με το 12,7% των άλλων περιπτώσεων. Τελικά, το 20% που διαγνώστηκε με μελάνωμα κοντά στην κύηση απεβίωσε, συγκριτικά με το 10,3% των άλλων γυναικών.

«Δεν ξέρουμε γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση του μελανώματος, αλλά πιστεύουμε ότι η ορμονική διακύμανση ή η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος στη συγκεκριμένη περίοδο βοηθά την ανάπτυξη των όγκων», ανέφερε ο Μπράιαν Γκάστμαν, διευθυντής Χειρουργικής Μελανώματος στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Ο ίδιος είπε ότι έχει ιδιαίτερη αξία η πρόληψη του μελανώματος σε κάθε ηλικία της γυναίκας. Κι αυτό μπορεί να συμβεί με την κατάλληλη επιμόρφωση του κοινού ως προς την ασφαλή έκθεση στον ήλιο αλλά και τη χρήση σολάριουμ. Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τους άνδρες.

Δείτε επίσης