Βρέθηκε το πρώτο γονίδιο για τα γκρίζα μαλλιά

Το πρώτο γονίδιο το οποίο ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά εντόπισε ομάδα ερευνητών, επιβεβαιώνοντας ότι το πότε και πόσο θα ασπρίσουν τα μαλλιά είναι σε μεγάλο βαθμό προκαθορισμένο από κληρονομικές αιτίες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

gkriza mallia 6Οι ερευνητές ανακάλυψαν και άλλα γονίδια τα οποία αυξάνουν την προδιάθεση για κατσαρά μαλλιά, πυκνό μούσι και ενωμένα φρύδια. Και ελπίζουν ότι οι νέες αυτές ανακαλύψεις θα αξιοποιηθούν στο μέλλον, από τις εταιρείες καλλυντικών και τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA σχεδόν 6.400 ατόμων (55% γυναίκες, 45% άνδρες) και εντόπισαν το γονίδιο IRF4 το οποίο ευθύνεται για το γκριζάρισμα των μαλλιών. Το γονίδιο εμπλέκεται στην παραγωγή και αποθήκευση της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, των τριχών και των ματιών.

«Γνωρίζαμε ήδη αρκετά γονίδια που σχετίζονται με τη φαλάκρα και το χρώμα των μαλλιών, αλλά εντοπίσαμε το πρώτο γονίδιο που σχετίζεται με το γκριζάρισμα των μαλλιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kaustubh Adhikari, από τον Τομέα Βιοεπιστημών του University College του Λονδίνου.

«Ο εντοπισμός του γονιδίου έγινε εφικτός διότι πρώτη φορά εξετάσθηκε ένα ανομοιογενές πλήθος ανθρώπων. Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν εφαρμογές στην ιατροδικαστική και την αισθητική δερματολογία, διότι αυξάνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για το πως επηρεάζουν τα γονίδια την εμφάνιση».

Κατσαρά μαλλιά και φρύδια

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το γονίδιο PRSS53 επηρεάζει πόσο κατσαρά θα γίνουν τα μαλλιά, το γονίδιο EDAR πόσο πυκνό θα είναι το μούσι, το γονίδιο FOXL2 πόσο πυκνά θα είναι τα φρύδια και τέλος το γονίδιο το PAX3 αν τα φρύδια θα είναι ενωμένα μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι κανένα γονίδιο δεν “δουλεύει” μόνο του για να κάνει τα μαλλιά κατσαρά ή το μούσι πυκνό ή τα φρύδια ενωμένα, αλλά συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες, γενετικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι πολύ πιο συχνά στους Ευρωπαίους σε σχέση με άλλους πληθυσμούς και αυτό τώρα εξηγείται επειδή το γονίδιο IRF4 συναντάται σχεδόν μόνο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Δείτε επίσης