Ασφαλής η χορήγηση λιγότερων αντιβιοτικών για βήχα, κρυολόγημα και πονόλαιμο

antiviotika 4 apotyxiaΟι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όταν οι γιατροί είναι πιο αυστηροί σχετικά με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών για παθήσεις όπως είναι ο βήχας, το κρυολόγημα και ο πονόλαιμος. Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal συμπεραίνει ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν στους ασθενείς τους λιγότερα αντιβιοτικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή τις ωτίτιδες, χωρίς να φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση βακτηριακών επιπλοκών, όπως είναι π.χ. η μηνιγγίτιδα.

Οι ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία από 610 παθολογικά ιατρεία περιλαμβάνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ασθενείς για μια περίοδο 10 ετών. Και διαπίστωσαν ότι οι γιατροί που χορηγούσαν λιγότερα αντιβιοτικά δεν είχαν ασθενείς με περισσότερες σοβαρές βακτηριακές επιπλοκές.

Το εύρημα είναι ενθαρρυντικό για τους γιατρούς οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά χωρίς να γνωρίζουν αν η λοίμωξη ενός ατόμου προκαλείται από βακτήριο ή έναν ιό. Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα ενώ βοηθά να εξαπλωθεί η μικροβιακή αντοχή. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ο φόβος ότι αν δεν ληφθεί κάποιο αντιβιοτικό στην περίπτωση που η λοίμωξη έχει αιτία κάποιο βακτήριο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Οριακή αύξηση στη πνευμονία

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μικρότερη χρήση αντιβιοτικών συνδεόταν μόνο με μια οριακή αύξηση στη πνευμονία και στο περιαμυγδαλικό απόστημα (απόστημα αμυγδαλών).

Πιο συγκεκριμένα, υπολόγισαν ότι αν ένας παθολόγος με 7.000 ασθενείς μειώσει κατά 10% τη χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις, θα υπάρξει μόνο ένα επιπλέον κρούσμα πνευμονίας ετησίως, το οποίο όμως μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση των αντιβιοτικών είναι πιθανό να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εκδηλώνουν παρενέργειες. Περίπου το 10% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτικά, εμφανίζει κάποια παρενέργεια, όπως εξάνθημα, διάρροια και εμετό.

«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στο μέλλον. Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να αποφεύγονται τα αντιβιοτικά σε αναπνευστικές λοιμώξεις που θεραπεύονται μόνες τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αν δεν λαμβάνονται αντιβιοτικά, αυτό δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Martin Gulliford.

Πηγή: Safety of reduced antibiotic prescribing for self limiting respiratory tract infections in primary care: cohort study using electronic health records. Martin C Gulliford,1 Michael V Moore, Paul Little, Alastair D Hay, Robin Fox,4 A Toby Prevost, Dorota Juszczyk, Judith Charlton, Mark Ashworth.

Δείτε επίσης