Επιδεινώνεται ταχύτατα το μικροβίωμα των ασθενών στις ΜΕΘ

meuΤο ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ιδιαίτερα οργανωμένο. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει περίπου 100 μεγάλες ομάδες βακτηρίων που τις ονόμασαν «φύλα» και η καθεμία έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα. Κάποια είναι ευεργετικά και άλλα παθογόνα. Τι κάνει ένα μικροβίωμα υγιές ή όχι στο έντερο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστο.

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSphere βρήκε ότι τo μικροβίωμα των ασθενών που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε ένα νοσοκομείο διαφέρει δραματικά από εκείνη των υγιών ασθενών.

Οι ερευνητές, αναλύοντας τη μικροβιακή χλωρίδα σε ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ βρήκαν ότι υπάρχει βακτηριακή ανισορροπία η οποία επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, στους ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ εξαντλούνται οι πληθυσμοί των καλών βακτηρίων, αυτών που προάγουν την υγεία, και αυξάνονται τα βακτήρια με παθογόνα στελέχη, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων και ενδεχομένως στο θάνατο.

Οι ερευνητές λένε ότι η ασθένεια που είναι υπεύθυνη για την παραμονή του ασθενούς στη ΜΕΘ σχετίζεται με απώλεια των βακτηρίων που βοηθούν να κρατήσουν το άτομο υγιές.

“Τα αποτελέσματα ήταν αυτά που φοβόμασταν», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Paul Wischmeyer, αναισθησιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο School of Medicine. “Είδαμε μια τεράστια εξάντληση των βακτηρίων που προάγουν την υγεία.”

Ο Wischmeyer πιστεύει ότι οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη ΜΕΘ, π.χ. των ισχυρών αντιβιοτικών, των φαρμάκων για τη διατήρηση της πίεσης του αίματος, και η έλλειψη διατροφής, μπορούν να μειώσει τον πληθυσμό των υγιών βακτηρίων. Η κατανόηση του πώς οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την έκβαση των ασθενών θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της βακτηριακής ισορροπίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνα μικρόβια.

Προβιοτικά

Ο Wischmeyer και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα από το δέρμα, τα κόπρανα και το στόμα από 115 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ σε τέσσερα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ανέλυσαν την βακτηριακή χλωρίδα στα δείγματα αυτά δύο φορές (μία φορά σε 48 ώρες μετά την εισαγωγή, και πάλι μετά από 10 ημέρες στη ΜΕΘ ή όταν πήρε εξιτήριο ο ασθενής). Κατέγραψαν επίσης τι έτρωγαν οι ασθενείς, τι θεραπείες έλαβαν και τι λοιμώξεις είχαν.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματά τους με τα δεδομένα που υπάρχουν από ένα υγιές σύνολο ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρότζεκτ American Gut (μια βάση δεδομένων που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο μικροβίωμα και η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.) Τα δείγματα από ασθενείς της ΜΕΘ είχαν χαμηλότερα επίπεδα δύο ομάδων ευεργετικών βακτηρίων των Firmicutes και Bacteroidetes (πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες ομάδες μικροβίων στο έντερο). Επίσης είχαν περισσότερα πρωτεοβακτήρια (Proteobacteria) τα οποία περιλαμβάνουν πολλά παθογόνα.

Ο Wischmeyer ανέφερε ότι έμεινε έκπληκτος από το πόσο γρήγορα άλλαξε το μικροβίωμα στους ασθενείς. «Είδαμε την ταχεία άνοδο των οργανισμών που σχετίζονται σαφώς με την ασθένεια», ανέφερε. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εν λόγω οργανισμοί αυξήθηκαν στο 95% του συνόλου της χλωρίδας του εντέρου – όλα από ένα παθογόνο φύλο – μέσα σε λίγες μέρες από την εισαγωγή στη ΜΕΘ. Αυτό ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.”

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το μικροβίωμα ορισμένων ασθενών, ακόμη και κατά τη στιγμή της εισαγωγής τους, έμοιαζε με το μικροβίωμα των πτωμάτων.

Ο Wischmeyer θεωρεί ότι το μικροβίωμα ενός ανθρώπου θα μπορούσε να παρακολουθείται και αυτό να χρησιμοποιείται για να διαπιστωθούν τα προβλήματα υγείας του ασθενούς. Επιπλέον, τώρα που οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα των ασθενών στις ΜΕΘ αλλάζει ταχύτατα, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιούν νέες θεραπείες οι οποίες ενδεχομένως να περιλαμβανομένων προβιοτικά ώστε να αποκατασταθεί μια υγιής βακτηριακή ισορροπία στον ασθενή.

Δείτε επίσης