ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν τα έξοδα των νοικοκυριών για την υγεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η µόνη κατηγορία για την οποία παρατηρείται αύξηση της µέσης µηνιαίας οικογενειακής δαπάνης είναι η Υγεία (1,2%).

ygeia-exodaΣυγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι ενώ έντεκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν µείωση (η µικρότερη 1,1%, στην αναψυχή και τον πολιτισμό), η δαπάνη για την Υγεία συνεχίζει να αυξάνεται από το 2013, έστω και οριακά και παρά την κρίση και την μείωση του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δαπάνη είναι αναλογικά υψηλότερη για τις ολιγομελείς οικογένειες, με ηλικιωμένα άτομα.

Ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών που ζει μόνο, διαθέτει το 13,5% του συνολικού ποσού για Υγεία, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του μέσου νοικοκυριού (7,5%).

Ένα ζευγάρι με παιδί διαθέτει κάθε μήνα το 9,5% του εισοδήματός του για την Υγεία, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το 5,9% και με τρία παιδιά το 5,8%. Ένας γονιός με ένα ή περισσότερα παιδιά έως 16 ετών διαθέτει για περίθαλψη το 6,4% του εισοδήματος του, ενώ ζευγάρι ή ένας γονέας με παιδιά άνω των 16 ετών διαθέτει το 4,2%.

Δείτε επίσης