Αλτσχάιμερ: Η καθιστική ζωή επικίνδυνη όσο η γενετική προδιάθεση

Όσοι περνάνε τη ζωή τους για πολλές ώρες σε μια καρέκλα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτού που έχουν κληρονομική προδιάθεση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, από Καναδούς ερευνητές του McMaster University στο Οντάριο. Από την άλλη πλευρά, όσοι γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο. Η μελέτη περιέλαβε 1.646 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική επίδραση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Jennifer Heisz, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας.

Η Χέιζ έσπευσε να προσθέσει ότι η μελέτη υποδηλώνει μία στατιστική συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καθιστική ζωή αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά δεν αποκλείεται και πράγματι να είναι.

Όπως εξηγεί η Heisz, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά τα στοιχεία για τη δυνητική αλληλεπίδραση μεταξύ τους δεν είναι σαφή. Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα παρακολουθώντας πάνω από 1.600 άτομα επί μία πενταετία.

Διαπιστώθηκε πως όσα άτομα δεν είχαν κληρονομική προδιάθεση, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια αν έκαναν καθιστική ζωή, ενώ η καθιστική ζωή δεν άλλαζε τον κίνδυνο όσων είχαν γενετική προδιάθεση.

Γενετική προδιάθεση θεωρήθηκε πως είχαν οι εθελοντές που έφεραν το γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη ε4 (APOEε4). Οι μεταλλάξεις του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης ε4 είναι ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για αγγειακή άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy και, ιδίως, νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι φέρουν έναν πολυμορφισμό αυτού του γονιδίου ίσως διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη-φορείς.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διατρέχουν γενετικό κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική δραστηριότητα ίσως αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας», έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Δείτε επίσης