Ανάγκη δημιουργίας εθνικού σχεδίου δράσης μείωσης των καισαρικών τομών

Για άμεση ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών τομών κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο σύλλογος επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) , αφού όπως σημειώνει υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Και αυτά ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%.

Ο σύλλογος Μαιών-Μαιευτών υπογραμμίζει ότι παρότι στις αρχές του περασμένου έτους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε εκφράσει την πολιτική βούληση για τη δημιουργία ενός Εθνικού σχεδίου Δράσης για τη μείωση των Καισαρικών, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι καισαρικές άγγιξαν (και) πέρυσι το 58%.

Ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών τονίζει ότι «το υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να καλέσει τους αρμόδιους φορείς και να φτιάξει ένα Εθνικό Σχέδιο μείωσης των καισαρικών τομών. Η δημιουργία birthcenters, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας».

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) σχετικά με τις καισαρικές τομές μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν: το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές και 28.319 φυσιολογικούς τοκετούς.

“Μια πολιτική βούληση που έμεινε στα λόγια, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει το αντίθετο” υπογραμμίζει εκ μέρους του Συλλόγου, η κυρία Κωνσταντίνα Νούσια, αντιπρόεδρος και εξηγε;i γιατί στην Ελλάδα η καισαρική μετατράπηκε από μία ιατρική επιλογή σε “βολική” μέθοδο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους του γονείς.

“Το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζεται ως πηγή του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει μαιοκεντρική παρακολούθηση για χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί. Όμως η πρόκληση τοκετού καταλήγει εφτά στις 10 φορές σε καισαρική τομή. Στη λίστα με τους λόγους προστίθεται μεταξύ άλλων και η “αμυντική ιατρική”, η απουσία αυστηρού πρωτοκόλλου αλλά και το γεγονός ότι οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν” καταλήγει η κυρία Νούσια.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλέσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών τομών. Ενδεικτικά προτείνει τη δημιουργία birth centers (κέντρα γεννήσεων), τη δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών και τη σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών ως τις πρώτες δράσεις για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα.

Δείτε επίσης