Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης “με διείσδυση” έχουν πέσει στις βιομηχανικές χώρες το 5% έως και το 10% των κοριτσιών και των αγοριών κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), που δημοσιεύεται σήμερα. “Εκτιμούμε ότι κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας το 5% έως το 10% των κοριτσιών και έως και το 5% των αγοριών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης με διείσδυση, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερος για κάθε άλλου είδους σεξουαλική κακοποίηση”, ανέφερε η έκθεση με τίτλο “Πρόοδος για τα παιδιά-μία έκθεση για την προστασία των παιδιών”.
“Κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες πέφτουν θύματα σωματικής βίας, ενώ ένα παιδί στα δέκα είναι θύμα παραμέλησης ή ψυχολογικής βίας από τους γονείς του ή από τους κηδεμόνες στο 80% των περιπτώσεων”, σύμφωνα με την UNICEF.
“Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των παιδιών που σε όλον τον κόσμο είναι εκτεθειμένα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση είναι ανησυχητικός” τονίζει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 20η επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο παιδιά στα τρία υφίστανται σωματική τιμωρία. Από 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο υπόκεινται σε πράξεις βίας, σύμφωνα με την έκθεση.
“Περισσότερο από το ήμισυ των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση δεν έχουν δικαστεί, ούτε καταδικαστεί, ενώ η παιδική εργασία πλήττει περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 14 ετών”, αποκαλύπτει η UNICEF.
“Σχεδόν 51 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν καταχωρηθεί κατά τη γέννηση τους, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στη Νότια Ασία”, καταγγέλλει η UNICEF, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γεννήσεως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σωματεμπορίας και παράνομης υιοθεσίας.
Τέλος, λίγο περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, 18 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ πάνω από 250.000 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες.