Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ, συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο, εντασσόταν στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης για την έρευνα του νευρικού συστήματος, που συντονίζεται από την ευρωπαϊκή οργάνωση “European Dana Alliance for the Brain”.
Στόχος της εκδήλωσης, που συντονίστηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλία Κούβελα, ήταν να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για τις τρέχουσες επιστημονικές και ερευνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, ενημέρωσε τις οικογένειες των ασθενών για τις δυνατότητες δικής τους ψυχολογικής ενδυνάμωσης, όσο και για απλές καθημερινές λύσεις, που μπορούν να κάνουν καλύτερη την ζωή τόσο των ασθενών και αυτών που τους φροντίζουν.
Όπως ανέφερε ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, “η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, που εμφανίζεται περίπου στο 7% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών.
Η ασθένεια έχει πολύπλοκη αιτιολογία που φαίνεται να περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Διακρίνεται στην κληρονομική και τη σποραδική μορφή. Η κληρονομική μορφή οφείλεται σε μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια, περιλαμβάνει το 5% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες μικρότερες των 60 ετών. Η σποραδική μορφή περιλαμβάνει το 95% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών. Σε αυτή την περίπτωση, αλλαγές σε γονίδια, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η γήρανση, οι ορμονικές ανωμαλίες, η φλεγμονή, ο τραυματισμός του εγκεφάλου, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η οξειδωτική βλάβη, προδιαθέτουν για την εμφάνιση της ασθένειας.
Η Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και αναφέρθηκε στα διαθέσιμα φάρμακα, τους αναστολείς χολινεστερασών, που αποτελούν συμπτωματική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και επιβραδύνουν την εξέλιξη της, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια.
Τόνισε ακόμη ότι εξελίσσεται διεθνώς μια εντατική επιστημονική έρευνα για την ανεύρεση ριζικής θεραπείας, ενώ πολλοί νέοι θεραπευτικοί παράγοντες ερευνώνται αυτή τη στιγμή και βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης που αποτελούν μία νέα μη φαρμακευτική θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.
Τα προγράμματα αυτά, που στοχεύουν στην άσκηση και αξιοποίηση των γνωστικών λειτουργιών του ανοϊκού ασθενούς, επιδιώκουν τη σταθεροποίηση ή ακόμα και τη μείωση της γνωστικής έκπτωσης του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η “ανάρρωση” του εγκεφάλου, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ενώ απώτερος στόχος βέβαια είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο του ασθενούς, όσο και της οικογένειάς του.
Η Ελένη Μαργιώτη, ψυχολόγος, υπεύθυνη του Προγράμματος Φροντίδα στο Σπίτι για Ανοϊκούς ασθενείς, της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, τόνισε ότι οι οργανώσεις Αλτσχάιμερ παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση των ανοϊκών συνδρόμων, προσφέροντας μη φαρμακευτικές θεραπείες στους ασθενείς και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές. Με δεδομένο ότι το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο των φροντιστών των ανοϊκών ασθενών είναι βαρύ και πολύπλευρο, όπως είπε, η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει με τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς.
Την εκδήλωση άνοιξε το μουσικό συγκρότημα του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών (διευθ. Ε. Στεργιοπούλου), που παρουσίασε το μουσικό θέμα “Μουσικοί Εγκέφαλοι: Όταν οι Just Cause συνάντησαν τον Σοφοκλή”. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριάς τους και μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών Αικατερίνης Πλακούδα, μελοποίησαν το Α΄ Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
Ταυτόχρονα, στην είσοδο του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι μαθητές του Γ’ Τάξης του Γυμνασίου των Βραχναίικων (διευθ. Β. Δημητρέλλος) παρουσίασαν ένα τμήμα από την εργασία τους “@rtbrain: τα κέντρα του εγκεφάλου”, με πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους ζωγράφισαν υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών Σοφίας Βαγενά και αφορούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.