«Καθρέφτη» της υγείας φαίνεται ότι αποτελεί η στοματική υγιεινή. Τα χαλασμένα δόντια και ούλα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, την ανάπτυξη νόσων του αναπνευστικού, αλλά και τη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Μία από τις κύριες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, η οποία αποτελεί προάγγελο σοβαρών παθήσεων σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλεί βλάβη στο οστό, που στηρίζει τα δόντια. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ περίπου 10% παρουσιάζουν βαρύτερες μορφές της νόσου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικρόβια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα εισβάλλουν στο αίμα και μεταφέρονται σε ζωτικά όργανα προκαλώντας λοιμώξεις. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην παρουσία περιοδοντίτιδας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι διάφορες ουσίες, που εκκρίνονται από τα παθογόνα μικρόβια, προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, που είναι γνωστό ότι αποτελεί την αρχή της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο διατρέχουν 2-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση).
Ταυτόχρονα, η περιοδοντίτιδα συνδέεται και με την εμφάνιση νόσων του αναπνευστικού, όπως είναι η πνευμονία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, για τις οποίες ευθύνεται η εισρόφηση μικροβίων από το στοματοφάρυγγα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με εκείνους που φροντίζουν να έχουν ένα υγιές στόμα. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο ρόλος της περιοδοντικής θεραπείας στη μείωση του κινδύνου για νόσο του αναπνευστικού, ίσως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η κακή στοματική υγεία, όμως, μπορεί να οδηγήσει και στη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι έγκυες γυναίκες, που έχουν βαριά περιοδοντική νόσο, αντιμετωπίζουν κατά 7,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σε αντίθεση με τις έγκυες, που έχουν υγιή δόντια. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει η περιοδοντική νόσος ενοχοποιείται για την μείωση του βάρους του νεογέννητου βρέφους κατά 25%. Τέλος, η περιοδοντική νόσος επηρεάζει αμφίδρομα τη ρύθμιση και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.