Μια ανωμαλία που στην ιατρική ορολογία είναι γνωστή ως «ανοικτό ωοειδές τρήμα» διορθώνεται με “εκπτυσσόμενη «ομπρέλα”. Πρόκειται για νέα επεμβατική μέθοδο, τη «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων», η οποία εφαρμόσθηκε με επιτυχία στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε τέσσερις ασθενείς ηλικίας 28-45 ετών που είχαν αυτό το πρόβλημα και είχαν υποστεί παλαιότερα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Στο παρελθόν τη μοναδική θεραπεία των ασθενών αυτών, πολλοί από τους οποίους είναι νεαρής ηλικίας, αποτελούσε η μακρόχρονη αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα , με όλες τις γνωστές αιμορραγικές επιπλοκές. Με τη νέα επεμβατική μέθοδο επιτυγχάνεται το κλείσιμο της τρύπας, δηλαδή του κενού που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κόλπους της καρδιάς, με την τοποθέτηση μίας εκπτυσσόμενης «ομπρέλας» μέσα από έναν καθετήρα, ο οποίος προωθείται στην καρδιά μετά από μία απλή παρακέντηση στη φλέβα του μηρού. Η ομπρέλα αυτή μπαίνει από τον έναν κόλπο στον άλλον από το κενό που υπάρχει μεταξύ τους, ανοίγει, στη συνέχεια «κουμπώνει» και κλείνει το κενό. Η επέμβαση διαρκεί 1-1,5 ώρα και γίνεται είτε με μέθη είτε με ολική αναισθησία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που την εφαρμόζει. Πρέπει να τονισθεί ότι η «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων» είναι μία πολύπλοκη και ακριβή επέμβαση (το κόστος της είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το κόστος μιας αγγειοπλαστικής), η οποία δεν είναι θεραπεία ρουτίνας για όλους τους ασθενείς που έχουν ένα τέτοιο έλλειμμα στην καρδιά. Η παρουσία ανοιχτού ωοειδούς τρήματος στην καρδιά διαπιστώνεται με υπερηχογράφημα το οποίο γίνεται με χρήση σκιαστικού, αλλά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε άτομο που έχει αυτή την ανωμαλία στη καρδιά.
«Αυτές οι πολύπλοκες επεμβάσεις, απαιτούν αυστηρή διαλογή και επιλογή των ασθενών από ιατρικό συμβούλιο με τη συνεργασία καρδιολόγων και νευρολόγων. Δεν αρκεί να έχει κανείς ανοιχτό ωοειδές τρήμα, γιατί αυτή είναι μια συχνή ανωμαλία που παρατηρείται σε έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως. Δηλαδή κάθε άτομο που έχει αυτή την ανωμαλία δεν χρειάζεται να κάνει εγχείρηση. Θα πρέπει να είναι αυξημένου κινδύνου, δηλαδή να έχει υποστεί εγκεφαλικό για να υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση» ανέφερε ο κ Κωνσταντινίδης.
Τι πρόβλημα προκαλεί το «ανοιχτό ωοειδές τρήμα»
Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, οι δεξιές κοιλότητες (δεξιός κόλπος και δεξιά κοιλία) παραλαμβάνουν το «χρησιμοποιημένο» αίμα από τις φλέβες και το προωθούν στους πνεύμονες, όπου αυτό εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Από εκεί, το οξυγονωμένο πλέον αίμα επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατόπιν στην αριστερή κοιλία της καρδιάς από όπου διανέμεται σε όλο το σώμα. Οι δεξιές και αριστερές κοιλότητες της καρδιάς χωρίζονται μεταξύ τους με ένα διάφραγμα (τοίχωμα), ώστε να μην αναμειγνύεται το «καθαρό» (οξυγονωμένο) αρτηριακό με το «ακάθαρτο» (χρησιμοποιημένο) φλεβικό αίμα.
«Στην εμβρυϊκή ζωή, υπάρχει φυσιολογικά ένα μικρό κενό (έλλειμμα) στο διάφραγμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου της καρδιάς και μία ροή αίματος μεταξύ των δύο αυτών κοιλοτήτων, για να παρακάμπτονται οι πνεύμονες που ακόμη δεν εργάζονται. Το κενό αυτό κλείνει κατά τη γέννηση, μόλις το νεογέννητο αρχίζει να αναπνέει. Σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό όμως, ως και 30%, των ενηλίκων παραμένει μία μικρή επικοινωνία. Αυτό το υπολειπόμενο κενό ονομάζεται «ανοικτό ωοειδές τρήμα» και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό και δεν προκαλεί συμπτώματα. Αν όμως δημιουργηθούν θρόμβοι στις φλέβες, ιδίως των κάτω άκρων, και αποσπασθούν πορευόμενοι προς το δεξιό κόλπο της καρδιάς, μπορεί αυτοί να περάσουν «τυχαία» από το κενό αυτό στον αριστερό κόλπο και να αποφράξουν κάποιο από τα εγκεφαλικά αγγεία προκαλώντας ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το φαινόμενο αυτό καλείται «διασταυρούμενη» ή «παράδοξη» εμβολή, γιατί κανονικά οι φλεβικής προέλευσης θρόμβοι θα ήταν αδύνατο να περάσουν στις αρτηρίες αν τα τοιχώματα της καρδιάς ήταν ακέραια» αναφέρει ο κ Κωνσταντινίδης.