Το κρέας και το γάλα κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους είναι παρόμοια με τα συμβατικά προϊόντα και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς κίνδυνο, αποφάνθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης. Η συζήτηση για την κατανάλωση κρέατος ή γάλακτος από κλωνοποιημένα βοοειδή προέκυψε μετά την αποκάλυψη στα τέλη Ιουλίου από την εφημερίδα “Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν” ότι οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την παραγωγή τους από κλωνοποιημένα ζώα, καθώς γύρω από το θέμα υπάρχει νομική ασάφεια.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τα νέα τρόφιμα και τις μεταπλάσεις (ACNFP), ένας οργανισμός με αρμοδιότητα να συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι τα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων “δεν δημιουργούν κινδύνους για τους καταναλωτές”. “Η ACNFP επιβεβαίωσε ότι το κρέας και το γάλα των κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από το κρέας και το γάλα που παράγονται με συμβατικό τρόπο”, δήλωσε ο ’ντριου Ουάτζ, επιστημονικός υπεύθυνος της βρετανικής υπηρεσίας διατροφικής ασφάλειας (FSA).
Η επιτροπή σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές έρευνες για τις συνέπειες που έχουν στο κρέας και το γάλα οι διάφορες μέθοδοι εκτροφής ζώων, όμως συμπέρανε πως οι διαφορές ανάμεσα στα κλωνοποιημένα και τα συμβατικά ζώα είναι λίγο πιθανές πέραν της δεύτερης γενιάς. Η FSA θα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνόδου το Δεκέμβριο κατά την οποία θα καθοριστεί η βρετανική θέση ενόψει των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το θέμα.
Η πώληση κρέατος και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους επιτρέπεται από το 2008 στις ΗΠΑ, όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ειδική άδεια για να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τέτοια προϊόντα ζώων που προέρχονται από κλωνοποίηση, όμως μια μειονότητα χωρών μελών, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία, είναι περισσότερο ανοικτές στη διάθεση “κλωνοποιημένου κρέατος” στην αγορά.