Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ευρώπη για τις διοξίνες που βρέθηκαν σε κρέας και αυγά στη Γερμανία καθώς οι αρχικές διαβεβαιώσεις ότι δεν έγιναν εξαγωγές μολυσμένων προϊόντων σε άλλες χώρες ήταν ανακριβείς. Όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες «ύποπτα» αυγά παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο στην Ολλανδία. Η ΕΕ τηρεί στάση αναμονής, ενώ στην χώρα μας ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διενεργεί ελέγχους σε ζωικά τρόφιμα γερμανικής προέλευσης. Πιθανή πηγή αυτής της μόλυνσης είναι οι περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένων λιπών που προέρχονται από την γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch και παραδόθηκαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε 25 παραγωγούς ζωοτροφών.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο γραφείο και το εργοστάσιο της Harles & Jentzsch έπειτα από ένταλμα εισαγγελέα που επέτρεπε τη διεξαγωγή έρευνας. Περισσότερα από 1.000 εκτροφεία πουλερικών και χοίρων, που βρίσκονται τα περισσότερα στη βόρεια Γερμανία, χρειάσθηκε να διακόψουν τις παραδόσεις τους μετά τον εντοπισμό διοξίνης, αρχικά στα αυγά.
O ΕΦΕΤ
Εντολή να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα έχει λάβει ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που να είναι μολυσμένα με διοξίνη. Πιο ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα διατάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, καθώς χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών και κρέατος, τα οποία και κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών.
ΛΑΟΣ και ΚΚΕ
Από το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος σε όσα διατροφικά προϊόντα περιέχουν αυγά, κοτόπουλο, χοιρινό κρέας, τα οποία προέρχονται από τη Γερμανία και διατίθενται στην ελληνική αγορά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γερμανικές αλυσίδες που διαθέτουν χιλιάδες γερμανικά προϊόντα στα ελληνικά νοικοκυριά». Από την άλλη, το ΚΚΕ τόνισε: «Ο ρόλος του ΕΦΕΤ είναι εντελώς διακοσμητικός και ο έλεγχος των τροφίμων έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί στους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους».