Μαμμούθ θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν Ιάπωνες επιστήμονες

Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνισή του, το μαμούθ θα μπορούσε να αναστηθεί σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα: Ιάπωνες ερευνητές θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν το προϊστορικό παχύδερμο από κύτταρα που έχουν διατηρηθεί κατεψυγμένα στο έδαφος της Σιβηρίας. Εφόσον καταφέρουν να απομονώσουν το DNA του μαμούθ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο θα εισάγουν το γενετικό υλικό σε ωάρια ελέφαντα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας. Τα έμβρυα που θα προκύψουν θα εμφυτευτούν στη συνέχεια στις μήτρες θηλυκών ελεφάντων, οι οποίοι θα αναλάβουν να κυοφορήσουν τους εξαφανισμένους συγγενείς τους.

Το σχέδιο είναι πάντως εξαιρετικά φιλόδοξο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα κανένα εξαφανισμένο ζώο δεν έχει αναστηθεί μέσω κλωνοποίησης. Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να απομονώσουν άθικτο το γενετικό υλικό του μαμούθ, ούτε ότι η διάρκεια της κυοφορίας στους ελέφαντες είναι ίδια με αυτή των μαμούθ.

Η ομάδα, πάντως, είναι αισιόδοξη: «Αφού γεννηθεί το μαμούθ, θα εξετάσουμε την οικολογία και τα γονίδιά του για να εξετάσουμε το γιατί αυτό το είδος εξαφανίστηκε» δήλωσε ο Ακίρα Ιριτάνι, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και επικεφαλής της προσπάθειας.

Όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόπειρα κλωνοποίησης θα αξιοποιήσει δείγματα από τα μαμούθ που ανακαλύπτονται συχνά στο παγωμένο έδαφος της ανατολικής Σιβηρίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες όσον αφορά την απομόνωση άθικτου DNA από κατεψυγμένα κύτταρα, τα οποία εμφανίζουν βλάβες λόγω του σχηματισμού παγοκρυστάλλων.

Η προσπάθεια θα βασιστεί στο έργο του Τερουχίκο Γουακαγιάμα, ερευνητή του ιαπωνικού Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken, ο οποίος κατάφερε το 2008 να κλωνοποιήσει ένα ποντίκι από κύτταρα που είχαν διατηρηθεί στην κατάψυξη για 16 χρόνια.

To τριχωτό μαμούθ (Mammuthus primigenius), στενός συγγενής των σημερινών ελεφάντων, σχημάτιζε κάποτε μεγάλα κοπάδια που βοσκούσαν στην τούνδρα της Ευρασίας και της Βορείου Αμερικής.

Εξαφανίστηκε πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, όταν τελείωσε η τελευταία περίοδος των παγετώνων.

Ορισμένοι αποδίδουν την εξαφάνισή του στην κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης από τον άνθρωπο.

Δείτε επίσης