Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία και με ουρολογικά προβλήματα. Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 870 άνδρες, μέσης ηλικίας 47,3 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το 63% από αυτούς είχαν αποφρακτική υπνική άπνοια, δηλαδή παρουσίαζαν παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να μισοξυπνούν αρκετές φορές κάθε βράδυ. Επιπλέον, το 5,6% είχαν διαβήτη, ενώ το 29% ήταν καπνιστές.
Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άπνοια. Επιπλέον, όσο σοβαρότερη ήταν η στυτική δυσλειτουργία, τόσο πιο πιθανό ήταν να μην κοιμούνται καλά το βράδυ εξαιτίας της άπνοιας. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ελέγχονται και για υπνική άπνοια, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογίας Εταιρείας, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.
Η δεύτερη μελέτη έδειξε πως οι διαταραχές του ύπνου προηγούνται ορισμένων ουρολογικών προβλημάτων, όπως η ακράτεια ούρων, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και η ανάγκη ούρησης στη μέση της νύχτας (νυκτουρία). Επιστήμονες από τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Νέας Αγγλίας, στη Μασαχουσέτη, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 1.610 άντρες και 2.535 γυναίκες, αξιολογώντας την ποιότητα του ύπνου τους και την ανάπτυξη ουρολογικών προβλημάτων. Όπως διαπίστωσαν, ο λιγοστός ύπνος στους άντρες και ο ανήσυχος ύπνος σε άντρες και γυναίκες, σχετίζονταν στενά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό (ήταν 8% στους άντρες και 13% στις γυναίκες). Η ακράτεια ούρων και η νυκτουρία σχετιζόταν με τον ανήσυχο ύπνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως κατά την αξιολόγηση των ουρολογικών προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ποιότητα του ύπνου.