Alegria: Το «Τσίρκο του Ήλιου»

Το «Τσίρκο του Ήλιου» που καταργεί το νόμο της βαρύτητας και κόβει την ανάσα με τα ακροβατικά και τις μοναδικές φιγούρες, το φημισμένο Cirque du Soleil, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει απόψε και ως τις 16 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ το υπερθέαμα Alegria.

Alegria σημαίνει «χαρά» και επιλέχθηκε για την παράσταση με την οποία το Cirque du Soleil γιόρτασε το 1994 την πρώτη δεκαετία της ιστορίας του. «Είναι η υπογραφή των σόου του συγκροτήματος και είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους γνωρίσεις» τόνισε η εκπρόσωπος του γκρουπ, Genevieve Laurendan.

Πρόκειται για μία μοναδική παράσταση που δεν είναι μόνο εναέρια ακροβατικά και επιδέξιες και απολύτως συντονισμένες γυμναστικές κινήσεις, αλλά είναι μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, η οποία αναφέρεται στη διαμάχη της ολιγαρχίας με τη νέα γενιά. Στην Alegria ο σκηνοθέτης Franco Dragone εισάγει την Commedia del’Arte στο τσίρκο, ενώνοντας τη μαγεία των ακροβατικών με την ποίηση και τον λυρισμό του θεάτρου.

Επίσης, η μουσική έχει έντονη παρουσία στο θέαμα, εκτελείται ζωντανά και ακολουθεί τη σκηνική δράση. Μεγάλη σημασία αποδίδεται στη σκηνογραφία και τα κοστούμια, τα οποία είναι όλα χειροποίητα για να ταιριάζουν «γάντι» στους καλλιτέχνες – σε κάθε σόου χρησιμοποιούνται περισσότερα από 400 κοστούμια που χρειάζονται για να κατασκευαστούν περίπου 200 ώρες εργασίας το καθένα.

Είκοσι δύο νταλίκες έφθασαν και ξεφόρτωσαν στο ΟΑΚΑ το 70 τόνων σκηνικό, τη δυόμιση στρεμμάτων σκηνή, τα μοναδικά κουστούμια, τα αξεσουάρ, τα μουσικά όργανα, τα ηχητικά και φωτιστικά μηχανήματα, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Μία ομάδα 500 τεχνικών, με την υποστήριξη γερανών, καλαθοφόρων και ανυψωτικών, έφτιαξαν τα σκηνικά, σύνδεσαν τις χιλιάδες μέτρων καλωδιώσεις και δομήσαν τον άκρως εντυπωσιακό και συνάμα μαγικό κόσμο μίας αληθινής υπερπαραγωγής.

Ιδρυτής του Cirque du Soleil (CdS) είναι ο Καναδός Γκι Λαλιμπερτέ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης του δρόμου και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψει ένα μικρό σχήμα καλλιτεχνών σε μία τεράστια επιχείρηση, τον μεγαλύτερο και πιο επικερδή οργανισμό τσίρκου στην ιστορία του είδους.

Το CdS είναι η μετεξέλιξη του παραδοσιακού τσίρκου, δεν έχει ζώα και οι καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν πολλαπλές δεξιότητες, είναι ολυμπιακοί ή εθνικοί αθλητές και περφόρμερ μαζί.

Το εκθαμβωτικό πολυθέαμα έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 15 εκατ. θεατές σε σαράντα χώρες, σε όλο τον πλανήτη.

Φιλοδοξώντας να δικαιώσει αυτή τη φήμη και αυτές τις προσδοκίες, το Cirque du Soleil επέλεξε στην παρθενική του εμφάνιση στη χώρα μας να παρουσιάσει τη μυθική του παράσταση, την Alegría. Απομένει να δούμε πώς ένα σόου που απευθύνεται σ’ όλη την οικογένεια και μία υπερκατασκευή βαρέως βιομηχανικού τύπου, μπορεί να διατηρεί την καλλιτεχνική της ψυχή και να συγκινεί τους θεατές εκτός από το να τους εντυπωσιάζει.

Δείτε επίσης