Αρώνια η μελανόκαρπη: Ένα λαϊκό φάρμακο για το κρυολόγημα

Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι ένα ευεργετικό φυτό και που φέρει τον τίτλο του super food.  Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Υπάρχουν άλλα δύο είδη αρώνιας (aronia), η ροδόχρους και η κόκκινη τα οποία είναι καλλωπιστικά. Η αρώνια η μελανόκαρπη θεωρείται ιδανική γα το κρυολόγημα. Επιπλέον, ίσως να επιδρά ευεργετικά στον υψηλό πυρετό και στην πνευμονία!

Τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη και καρποί της αρώνιας της μελανόκαρπης σε ένα λίτρο καυτό νερό, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Η αρώνια θα πρέπει να «καθίσει» στο νερό για 3-4 ώρες, μετά το μείγμα να περάσει από σουρωτήρι και να προστεθεί λίγο μέλι ενώ η κατανάλωση του αφεψήματος ενδείκνυται για δύο με τέσσερις φορές την μέρα.

Συνταγές για σκευάσματα φαρμακευτικής χρήσης, γνωστές από την παράδοση βαλκανικών χωρών που καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αρώνια, περιλαμβάνει το βιβλίο των δασολόγων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Γιώργου Γιακζίδη, Ιωάννη Σπανού και Παναγιώτη Πλατή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Αρώνια  (Το φυτό της μακροζωίας)- Μια νέα δυναμική καλλιέργεια).

Όπως αναφέρει ο κ. Γιακζίδης ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Δασολογίας και Τεχνολογίας του Ξύλου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αρώνια είναι άγνωστες στη χώρα μας σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Σερβία όπου καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια.

Λαϊκό φάρμακο το φυτό αρώνια

«Στη “λαϊκή φαρμακευτική”, η αρώνια έχει πολλές χρήσεις γι’ αυτό και συμπεριέλαβα στο βιβλίο κάποια τέτοια γιατροσόφια» τονίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο βιβλίο, σε όλες τις περιπτώσεις, η χρήση της αρώνιας για θεραπευτικό σκοπό πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό.

Επίσης, συνιστάται προσοχή στη χρήση μεγάλων δόσεων καρπών αρώνιας γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες παρενέργειες όπως είναι οι αυξημένοι δείκτες πήξης του αίματος. Η θεραπεία με χυμό και καρπούς δεν συνιστάται στις περιπτώσεις γαστρίτιδας, έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου και αρτηριακής υπότασης.

Εκτός από τη φαρμακευτική χρήση της αρώνιας, στο βιβλίο περιλαμβάνονται συνταγές για την μεταποίηση των καρπών της αρώνιας που αποτελούν άριστη πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

«Η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή, λόγω της τανίνης, όμως με την προσθήκη ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νόστιμων γλυκών του κουταλιού, ζελέ και μαρμελάδας» σημειώνεται σχετικά.

Καταγράφεται επίσης και ένα πρωτότυπο κοκτέιλ με αρώνια που περιλαμβάνει επίσης τζιν, βερμούτ, χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης.

Η έκδοση του βιβλίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς, έχει σκοπό να δώσει μια εξαντλητική πληροφόρηση, αλλά και επιστημονικές και πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των προϊόντων του φυτού αρώνια. Δηλώνουν μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι είναι «μοντέρνα» καλλιέργεια, έχουν γραφεί γι’ αυτήν μόνο μεμονωμένα άρθρα και μόλις πέρσι εγγράφηκε στον εθνικό κατάλογο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως φαρμακευτικό φυτό.

Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της Αρώνιας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας. Η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 1.20 μέτρα επί της γραμμής και 2.50 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 320-350 φυτά ανά στρέμμα.

Δείτε επίσης