ΟΗΕ: Τρώτε έντομα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία

entoma faghtoΟι ακρίδες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια και άλλα γνωστά ή άγνωστα έντομα αποτελούν το νέο όπλο του ΟΗΕ ενάντια σε μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα του αναπτυσσόμενου και ανεπτυγμένου κόσμου: την πείνα, τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανεργία.

Μέσα σε 200 σελίδες, ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ τονίζουν τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων – όπως τα ονομάζουν – στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το κυριότερο στην υγιεινή σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπάρχουν περίπου 900 είδη εντόμων στο ζωικό βασίλειο που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τροφές όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας. άλλωστε, προσθέτουν, ήδη περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τα χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους. Μάλιστα, στην Αφρική, τέσσερα μεγάλα μπουκάλια του νερού γεμάτα ακρίδες μπορεί να κοστίζουν έως και 15 ευρώ.

Τα περισσότερα βρώσιμα έντομα, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού με σκοπό να ενθαρρυνθεί η εκτροφή τους, «βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα». Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, φθηνά στην παραγωγή τους, φιλικά προς το περιβάλλον. Πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και συνάμα μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, τα βρώσιμα έντομα «είναι πολύ ωφέλιμα ως διατροφικό συμπλήρωμα σε παιδιά που υποσιτίζονται», υπογραμμίζουν ακαδημαϊκοί βιολόγοι, οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφική αξία τους και συστήνουν ανεπιφύλακτα: «Τρώτε έντομα».

Εκτροφή εντόμων

Κάποια από αυτά, όπως ορισμένα είδη σκαθαριών, μερμηγκιών, γρύλων και ακρίδων, προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το άπαχο κόκκινο κρέας και το ψάρι. Για την ώρα, δεν έχει εξακριβωθεί – αλλά ερευνάται – η διατροφική αξία των αρθροπόδων, όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί.

Πέραν της διατροφικής τους αξίας, όμως, τα βρώσιμα έντομα συμφέρουν και οικονομικά. Βρίσκονται παντού και εκτρέφονται εύκολα αφήνοντας πίσω τους πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συγκριτικά με τα ζώα της κτηνοτροφίας, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων“, δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, “έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους”, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος. Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ’ ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.”Ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά”, λέει η Εύα Ούρσουλα Μίλερ.

Τα έχετε ήδη δοκιμάσει

Οσο για εκείνους που ορκίζονται πως δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους έντομα, οι επιστήμονες του ο παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) απαντούν πως ενδεχομένως να τα έχουν ήδη δοκιμάσει χωρίς να το γνωρίζουν – δεδομένου μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για φυσικές χρωστικές στα τρόφιμα.

Ηδη, για παράδειγμα, η κόκκινη χρωστική που παράγεται από το αποξηραμένο σώμα άπτερων θηλυκών εντόμων του είδους κοχινίλη χρησιμοποιείται σε γνωστό ιταλικό απεριτίφ και σε γιαούρτι με γεύση φράουλας διεθνούς γαλακτοβιομηχανίας.

Σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις δυτικές «προκαταλήψεις», οι επιστήμονες του ΟΗΕ σημειώνουν πως υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου κάποια έντομα θεωρούνται εξαιρετικές λιχουδιές και οι λάτρεις τους πληρώνουν αδρά για να τα γευτούν.

Δείτε επίσης