Αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα) και αντιμετώπιση

allergikh rinitida 4Οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος παράγουν συνήθως σημεία και συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά ενός κρυώματος: συμφορημένο κεφάλι και στήθος, μπουκωμένη μύτη ή καταρροή, βήχας, φτέρνισμα και συριγμός. Στην πραγματικότητα οι αλλεργίες και τα κρυώματα συνήθως συγχέονται. Ορισμένα συμπτώματα της αλλεργίας διαρκούν τυπικά πολύ περισσότερο από αυτά του κρυώματος. Άλλα μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται σύντομα, που επίσης δεν είναι χαρακτηριστικό του κοινού κρυολογήματος. Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως είναι τα αντισταμινικά.

Για ορισμένους ανθρώπους τα συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εποχής της γύρης. Για άλλους τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως, όταν τα σπίτια τους είναι κλειστά και δεν αερίζονται, οπότε οι αλλεργίες από την έκθεση σε ακάρεα σκόνης και μούχλας είναι συχνές. Ακόμη, άλλοι εκδηλώνουν συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων γεγονότων, όπως όταν επισκέπτονται ένα σπίτι όπου υπάρχει γάτα ή σκύλος.

Πυρετός από γύρη (αλλεργική ρινίτιδα)

Τα σημεία και συμπτώματα είναι:

  •  Μπουκωμένη μύτη ή καταρροή.
  •  Συχνό φτάρνισμα.
  •  Φαγούρα στα μάτια, στη μύτη, στον ουρανίσκο του στόματος ή στο φάρυγγα.
  • Βήχας.

Είναι άνοιξη. Ο αέρας είναι ζεστός, με μια μυρωδιά φρέσκων, ανθισμένων λουλουδιών, αλλά δεν μπορείτε να το ευχαριστηθείτε, διότι ανθεί το περδικάκι και το κεφάλι σας είναι φουντωμένο, η μύτη σας μπουκωμένη και ο λαιμός σας ερεθισμένος. Ή είναι φθινόπωρο και το ragweed και άλλα φυτά σκορπίζουν τη γύρη τους με το φύσημα του ανέμου παντού, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού σας συστήματος – προκαλώντας δακρύρροια, συμφόρηση του κεφαλιού και της μύτης σας και κνησμό στον ουρανίσκο του στόματος σας.

Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της αλλεργικής ρινίτιδας, που κοινώς αναφέρεται ως αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργία στη γύρη.

Κανένας δεν ξέρει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους στα μικρά αιωρούμενα μόρια γύρης συγκεκριμένων φυτών. Κατά πάσα πιθανότητα η ευαισθησία είναι κατά ένα μέρος μια κληρονομούμενη διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει πιθανούς εισβολείς.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μια διαταραχή της παιδικής ηλικίας που εξασθενεί, καθώς ενηλικιώνεστε. Αντιθέτως, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και μπορεί να αναρρώσετε από αυτήν οποιαδήποτε στιγμή. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως έκζεμα ή άσθμα ή που έχει συγγενείς με αλλεργίες είναι πολύ πιθανότερο να έχει αλλεργική ρινίτιδα.

Ορισμένοι άνθρωποι με αλλεργική ρινίτιδα είναι ευαίσθητοι μόνο σε μία ή δύο ουσίες. Άλλοι είναι ευαίσθητοι σε πολλές ουσίες.

Όταν εισπνέετε γύρη στην οποία είστε αλλεργικοί, τα αντισώματα του ανοσοποιητικού σας συστήματος αλληλεπιδρούν με τη γύρη. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία έρχεται σε επαφή με το βλεννογόνο της μύτης, των παραρρινίων κόλπων, των βλεφάρων και των ματιών σας.

Οι παραρρίνιοι κόλποι μπορεί να συμφορηθούν, η μύτη σας μπορεί να τρέχει και να έχετε φαγούρα στα μάτια, στη μύτη, στο φάρυγγα και στον ουρανίσκο του στόματος σας. Μπορεί να φταρνίζεστε, ορισμένες φορές βιαίως και επαναλαμβανόμενα.

Η αλλεργική ρινίτιδα διαρκεί γενικώς γύρω στα 15 με 20 λεπτά και υποτροπιάζει αρκετές φορές την ημέρα. Στα άτομα με σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα η κατάσταση μπορεί να καταστρέφει τη ζωή τους. Στα άτομα με ήπια συμπτώματα η ασθένεια αποτελεί μία απλή ενόχληση.

Διάγνωση

Για να βοηθήσει ο γιατρός σας στην ταυτοποίηση της αιτίας της αλλεργικής ρινίτιδας, μπορεί να σας κάνει μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, όπως: Πότε τα παρατηρήσατε για πρώτη φορά και αν φαίνεται να επιδεινώνονται σε οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε ημερολόγιο, για να προσδιορίσετε ακριβώς πότε συμβαίνουν συχνότερα οι αλλεργικές σας αντιδράσεις.

Αν τα συμπτώματα σας συμβαίνουν μόνο την άνοιξη, τότε είστε πιθανώς αλλεργικός στη γύρη που βρίσκεται μόνο την άνοιξη. Αν έχετε κρίσεις αλλεργίας κατά τη διάρκεια της εποχής της βλάστησης, τότε ενδέχεται να είστε αλλεργικοί σε διάφορα είδη γύρης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις, όπως τα δερματικά τεστ, ή μία εργαστηριακή εξέταση για IgE αντισώματαεναντίον συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, παλαιότερα γνωστή ως radioallergosorbent τεστ (RAST), για να προσδιορίσει σε ποια είδη γύρης είστε πιο ευαίσθητοι.

Αντιμετώπιση

Για την ήπια αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνά αποτελεσματικά τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά από το στόμα και τα αποσυμφορητικά. Παρ’ όλα αυτά, τα παλαιότερα αντισταμινικά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και ξηρότητα του φάρυγγα και του στόματος δημιουργώντας τελικά τόση δυσφορία, όση και η αλλεργική ρινίτιδα. Τα μη κατασταλτικά συνταγογραφούμενα αντισταμινικά, όπως η φαινυραμίνη (Dimetapp) και λοραταδίνη (Clarityne), προκαλούν λιγότερη υπνηλία.

Αποφύγετε την τακτική χρήση των αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι. Αυτά τα σπρέι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο δύο φορές την ημέρα για 3-4 ημέρες το πολύ. Παρόλο που ανακουφίζουν τα συμπτώματα αρχικά, μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ή για πολύ, προκαλούν αυξανόμενη συμφόρηση της μύτης σας, οπότε χρειάζονται όλο και περισσότερες δόσεις, για να την καθαρίσετε.

Ο μόνος τρόπος, για να λύσετε το πρόβλημα, είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το σπρέι και να περιμένετε να υποχωρήσει το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να πάρει ένα με δύο μήνες. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή βοηθούν συχνά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ περιμένετε να υποχωρήσει το πρόβλημα.

Αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας. Η θεραπεία μπορεί να γίνεται με ένα συνταγογραφούμενο αντιισταμινικά. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές ρινικό σπρέι ή το αντιισταμινικά χρωμολίνη σε μορφή ρινικού σπρέι (Zaditen). Αυτά τα προϊόντα βοηθούν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης.

Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα για αρκετές εβδομάδες, πριν δείτε αποτέλεσμα. Αν σας ενοχλεί η δακρύρροια ή ο κνησμός των ματιών, μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας ένα συνταγογραφούμενο κολλύριο, όπως η λεβοκαβαστίνη (Livostin), ναφαζολίνη (Septobore,Oculosan) ή η νεδοκρομίλη (Tilade).

Η πιο καλή προσέγγιση στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ανοσοθεραπεία, για να απευαισθητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα έναντι των αλλεργιογόνων. Αυξανόμενα ποσά του προσβάλλοντος αλλεργιογόνου εισάγονται κάτω από το δέρμα σας για μία περίοδο μηνών. Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία χάνουν την ευαισθησία τους για κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο συνήθως μέσα σε 2 χρόνια. Αλλά αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα.

Δείτε επίσης