Υπέρταση: Η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

arthriakh piesh spiti 4Αν έχετε αρτηριακή υπέρταση, η κατ’ οίκον παρακολούθηση της μπορεί να αποτελεί ένα απαραίτητο μέρος της θεραπείας. Υπάρχει μια ποικιλία συσκευών που μπορούν να μετρήσουν την αρτηριακή πίεση στο χέρι σας (σφυγμομανόμετρα). Μπορείτε να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο σε ένα κατάστημα ιατρικών ειδών ή συνήθως σε ένα φαρμακείο.

Όταν μετράτε την αρτηριακή πίεση σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική. Για να πάρετε μία ακριβή μέτρηση με μία συσκευή του άνω μέρους του χεριού, βεβαιωθείτε ότι η περιχειρίδα ταιριάζει σωστά. Πριν αγοράσετε ένα πιεσόμετρο, ζητήστε από το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό να εξακριβώσει το σωστό μέγεθος περιχειρίδας για εσάς. Στη συνέχεια, αφού αγοράσετε ένα, πάρτε το μαζί σας στο επόμενο ραντεβού, για να ρωτήσετε το γιατρό ή κάποιον από το προσωπικό πώς να το χρησιμοποιείτε και για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύει σωστά.

Αν χρησιμοποιείτε ένα οικιακό πιεσόμετρο, βεβαιωθείτε ότι είναι ακριβείας και να επιβεβαιώνετε την ακρίβεια του κάθε χρόνο. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε το μαζί σας στο γιατρό σας. Αν η μέτρηση απέχει πάνω από 3 mm Hg, αντικαταστήστε το ώστε να έχετε σωστές μετρήσεις.

Οφέλη

Υπάρχουν διάφορα οφέλη, για να παρακολουθείτε μόνη σας την πίεση σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει αυτούς που ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι έχουν υπέρταση:

  1.  Να παρακολουθήσουν τη θεραπεία τους. Επειδή η αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα, ο μόνος τρόπος βεβαίωσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά είναι η τακτική μέτρηση της πίεσης.
  2.  Να ελέγχουν γενικά την πορεία της θεραπείας τους. Όταν παίρνετε την πρωτοβουλία να μετρήσετε μόνος σας την πίεση σας, αυτή η πράξη υπευθυνότητας τείνει να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Μπορεί να σας δώσει επιπλέον κίνητρο να τρώτε πιο υγιεινά,να αυξήσετε το επίπεδο άσκησης και να λαμβάνετε σωστά τα φάρμακα σας.
  3.  Να επιβεβαιώσουν την υπέρταση «λευκής μπλούζας». Απλά και μόνο η επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να προκαλέσει άγχος σε κάποια άτομα και να αυξήσει την πίεση τους (υπέρταση «λευκής μπλούζας»). Η κατ’ οίκον παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει να εξακριβώσετε αν έχετε πραγματικά υπέρταση ή υπέρταση «λευκής μπλούζας».
  4.  Να κάνουν οικονομία. Η μέτρηση της πίεσης σας στο σπίτι μπορεί να σας γλιτώσει από το κόστος να πηγαίνετε στο γιατρό για να σας μετρήσει την πίεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν αρχίζετε θεραπεία ή όταν ο γιατρός τροποποιεί τη φαρμακευτική αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τακτικές μετρήσεις βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο.

Πιεσόμετρα

Δεν είναι όλα τα πιεσόμετρα ίδια. Κάποια είναι πιο εύκολα στη χρήση. Κάποια άλλα είναι πιο αξιόπιστα και μερικά είναι ανακριβή και άχρηστα.

Πιεσόμετρα ελατηρίου με οθόνη. Τα πιεσόμετρα ελατηρίου με οθόνη (μανόμετρο κενού) προσαρμόζονται στο πάνω μέρος του χεριού και έχουν μία στρογγυλή οθόνη με βελόνα που ενεργοποιείται με ένα ελατήριο. Κάθε διαβάθμιση της βελόνας έχει ρυθμιστεί να ταιριάζει με χιλιοστόμετρα στήλης υδραργύρου (mm Hg). Είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται συνήθως από γιατρούς και νοσοκόμες.

Αυτά τα πιεσόμετρα έχουν συνήθως χαμηλό κόστος και μεταφέρονται εύκολα. Μερικές οθόνες είναι πολύ μεγάλες, για να είναι ευανάγνωστες, και κάποια μοντέλα διαθέτουν ένα ενσωματωμένο στηθοσκόπιο για ευκολότερη χρήση.

Τα συνηθισμένα πιεσόμετρα ελατηρίου με οθόνη δεν ενδείκνυνται, αν έχετε προβλήματα ακοής ή αν δεν έχετε καλή επιδεξιότητα με τα χέρια σας, επειδή απαιτούν να ακούτε με το στηθοσκόπιο και να λειτουργείτε ταυτόχρονα μία αντλία με ρυθμιστική ροδέλα.

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα. Τα ηλεκτρονικά (ψηφιακά) πιεσόμετρα είναι τα πιο δημοφιλή και τα πιο εύκολα στη χρήση. Είναι επίσης τα πιο ακριβά, αν και οι τιμές τους υποχωρούν.

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα απαιτούν συνήθως να κάνετε δύο πράγματα: Να βάλετε την περιχειρίδα στο βραχίονα σας και να πατήσετε ένα κουμπί. Η περιχειρίδα φουσκώνει αυτόματα με αέρα και ξεφουσκώνει αργά. Σε αντίθεση με τα μοντέλα με το ελατήριο, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα εντοπίζουν την κίνηση της αρτηρίας και όχι τον ήχο. Η πίεση εμφανίζεται με τη μορφή αριθμών στην οθόνη.

Αν έχετε καρδιακή αρρυθμία, ρωτήστε το γιατρό σας, πριν αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Μπορεί να κάνει ανακριβείς μετρήσεις.

Πιεσόμετρα δακτύλου ή καρπού. Κυκλοφορούν μερικά μοντέλα που μετρούν την πίεση στον καρπό ή στο δάκτυλο, αντί για το βραχίονα. Αυτό τα κάνει πιο μικρά και ευκολότερα στη χρήση αλλά όχι τόσο ακριβή. Αποφύγετε τα πιεσόμετρα δακτύλου, γιατί είναι ανακριβή. Τα πιεσόμετρα καρπού είναι αρκετά ακριβή, αν βεβαιωθείτε ότι ο καρπός σας στηρίζεται στο επίπεδο της καρδιάς σας, όταν παίρνετε τη μέτρηση. Ο έλεγχος της ακρίβειας των πιεσόμετρων καρπού είναι πιο δύσκολος.

Μετρώντας σωστά την αρτηριακή πίεση στο σπίτι

Δεν είναι δύσκολο να μάθετε να παίρνετε μόνοι σας την αρτηριακή πίεση σας σωστά στο σπίτι, αλλά χρειάζεται εκπαίδευση και λίγη εξάσκηση. Μερικές συμβουλές, για να βελτιώσετε την ακρίβεια των μετρήσεων σας:

  •  Μη μετράτε την πίεση του αίματος μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων σας. Αν γυμνάζεστε, μόλις ξυπνήσετε, ελέγξτε την πίεση σας, πριν γυμναστείτε.
  •   Περιμένετε να μετρήσετε την πίεση σας τουλάχιστον μισή ώρα μετά το φαγητό, το κάπνισμα ή την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πίεση.
  •   Αδειάστε πρώτα την ουροδόχο κύστη σας. Μία γεμάτη ουροδόχος κύστη αυξάνει ελαφρώς την πίεση.
  •   Καθίστε ήσυχα για περίπου 5 λεπτά, πριν μετρηθείτε. Επαναλάβετε ξανά μετά από αρκετά λεπτά.
  •   Θυμηθείτε ότι η πίεση κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μετρήσεις είναι συνήθως λίγο υψηλότερες το πρωί. Η διάθεση σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την πίεση σας. Αν είχατε μία δύσκολη ημέρα, με άγχος και στρες, μην απορήσετε, αν αυτό αποτυπωθεί στην πίεση του αίματός σας.
  •   Μετρήστε την πίεση σας και στην εργασία και στο σπίτι, για να βεβαιωθείτε ότι μένει μέσα στα επίπεδα που επιθυμείτε. Να έχετε ωστόσο στο μυαλό σας ότι οι μετρήσεις που λαμβάνονται οπουδήποτε εκτός σπιτιού είναι συνήθως λίγο υψηλότερες.
  • Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια και αυτό διότι η διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού μπορεί να μαρτυρεί υποβόσκοντα προβλήματα υγείας.

Δείτε εδώ πως μπορείτε να ρίξετε την αρτηριακή σας πίεση με διατροφή και άσκηση.

Δείτε επίσης