Φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής: Πότε δεν δρουν αποτελεσματικά

farmaka enallktikh iatrikh 4Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Οι όροι εναλλακτική φαρμακολογία και φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής χρησιμοποιούνται για να οριοθετήσουν το σύστημα φαρμακοθεραπείας, το οποίο είναι 100% φυσικό δηλαδή αποτελείται μόνο από φυσικά συστατικά.

Τα φάρμακα της εναλλακτικής ιατρικής έχουν το πλεονέκτημα ότι παρουσιάζουν συγκριτικά λιγότερες παρενέργειες από το χημικό φάρμακο και σήμερα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε μια ποικιλία νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα ψυχοσωματικά νοσήματα, η υπέρταση κλπ.

Χρησιμοποιούνται επίσης συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οι οποίες δεν αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων.

Πότε δεν υπάρχουν αποτελέσματα

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα φάρμακα της εναλλακτικής ιατρικής δεν δρουν αποτελεσματικά. Αυτές είναι:

  •  Όταν δεν εφαρμόζονται σωστά, μετά από ορθή διάγνωση και με συγκεκριμένους κανόνες σωστής ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας.
  •  Όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αμυντικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε ανθυγιεινή ζωή και καταχρήσεις που έχουν προκαλέσει μη αντιστρεπτές φθορές, σε κακή κληρονομικότητα, σε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, σε τελικά στάδια παθολογικών προβλημάτων.
  • Σε περιπτώσεις σοβαρής αλλοίωσης του οργανισμού όπως σε ορισμένα καρκινώματα, η πλήρης υποκατάσταση των χημικών φαρμάκων από φυσικά φάρμακα μπορεί να αποβεί μοιραία.
  • Όταν λαμβάνονται από ασθενείς που δεν έχουν υπομονή και αυτοπειθαρχία: Το φυσικό φάρμακο δρα φυσικά, πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο και σε βάθος, γεγονός που απαιτεί συχνά περισσότερο χρόνο από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων, ενώ χρειάζεται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας.

Anastasia MoschovakiΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης