Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Psychiatry ότι το κάπνισμα μπορεί να παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη ψυχώσεων όπως π.χ. η σχιζοφρένεια.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ενώ η σχιζοφρένεια προσβάλλει 1 άνθρωπο στους 100 στον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των καπνιστών η πιθανότητα είναι διπλάσια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό έχει σχέση με την ντοπαμίνη.
Η έρευνα εξέτασε 61 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 287.000 άτομα και βρήκε ότι οι καπνιστές είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωσικές ασθένειες και σε νεώτερη ηλικία.
Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί και στο παρελθόν με τις ψυχώσεις, αλλά οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι ασθενείς απάλυναν με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα. Η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι αποτελεί μια από τις αιτίες των ψυχώσεων.
Η ανάλυση στοιχείων από 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές έδειξε ότι το 57% των πασχόντων από ψυχώσεις ήταν ήδη καπνιστές όταν εκδήλωσαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο. Οι καπνιστές εμφάνισαν σχιζοφρένεια ένα χρόνο πριν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον, οι καθημερινοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Μια από τις αιτίες η ντοπαμίνη
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το κάπνισμα δεν είναι τελικά ένα μέσο για να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων αλλά μια από τις αιτίες της σχιζοφρένειας.
«Τα ευρήματά μας εγείρουν πολύ ισχυρά την πιθανότητα να αποτελεί το κάπνισμα αιτιολογικό παράγοντα των ψυχώσεων και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μελέτες που θα βρουν τον αιτιολογικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζαίημς ΜακΚέιμπ, λέκτορας στο Τμήμα Μελετών Ψυχώσεων του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κάπνισμα επισπεύδει τις ψυχώσεις επιφέροντας αλλαγές στην παραγωγή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαπίνη είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στις ψυχώσεις και αυξάνεται από το κάπνισμα του τσιγάρου.