Η υπνική άπνοια σχετίζεται με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και άνοια, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως όσοι ηλικιωμένοι πάσχουν από υπνική άπνοια (άπνοια ύπνου) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα, αν δεν κάνουν θεραπεία.
Από την άλλη πλευρά, όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με ειδικές συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης των αεροφόρων οδών (continuous positive airway pressure ή CPAP) έχουν νοητική πορεία ανάλογη με αυτή των συνομηλίκων τους δίχως άπνοια.
Οι ερευνητές εξέτασαν 2.470 άτομα ηλικίας 73 ετών, κατά μέσο όρο, για να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας στις νοητικές λειτουργίες.
Βρήκαν πως όσοι έπασχαν από άπνοια και δεν έκαναν θεραπεία παρουσίασαν ήπια νοητική διαταραχή ή νόσο Αλτσχάιμερ σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως άπνοια ύπνου.
«Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας – αποτελέσματος», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρικάρντο Σ. Οσόριο, καθηγητής Ψυχιατρικής.
Και συμπλήρωσε: «Oι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο νοητικής εκφύλισης και πιθανώς για νόσο Αλτσχάιμερ, επομένως οι ασθενείς δεν πρέπει να τις αμελούν αλλά να απευθύνονται στους ειδικούς για αντιμετώπιση».
Τι είναι η άπνοια ύπνου
Το σύνδρομο άπνοιας ύπνου ταλαιπωρεί το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγούν σε διακοπή (άπνοια) ή ελάττωση της ροής του αέρα, άρα και του οξυγόνου.
Τα επεισόδια προκαλούν ροχαλητό, το οποίο διακόπτεται πολλές φορές κάθε βράδυ, με επάνοδο της αναπνοής με βίαιο τρόπο, καθώς ο ασθενής πασχίζει να πάρει ανάσα.
Αυτό ταράζει τον ύπνο και οι ασθενείς νιώθουν κουρασμένοι όταν ξυπνούν, χωρίς να ξέρουν τον λόγο, ενώ παρουσιάζουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Στους ασθενείς με ήπια άπνοια συνιστώνται: απώλεια βάρους, αποφυγή καπνίσματος καθώς και αποφυγή μεγάλων γευμάτων και αλκοόλ πριν από τον ύπνο.
Σε όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή άπνοια συνιστάται η χρήση συσκευής που παρέχει αέρα υπό σταθερή θετική πίεση (CPAP).