Κίνδυνος τερηδόνας στα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα

Τα μωρά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα σε ηλικία τριών ετών, συγκριτικά με ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον καπνό. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

terhdona kapnisma 5Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται συσχέτιση μεταξύ τερηδόνας και παθητικού καπνίσματος. Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό έχουν λιγότερο σιαλικό οξύ στο στόμα τους, κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στα δόντια και τελικά σε φθορά.

Μια προηγούμενη μελέτη που αφορούσε 18,142 έφηβους στη Σουηδία βρήκε το 2009 ότι η έκθεση στον καπνό  σε νεαρή ηλικία σχετίζεται με τη φθορά των δοντιών αργότερα.

Στις 10 από τις έντεκα μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και τερηδόνας στη νεαρή ηλικία.

Μεγαλύτερος κίνδυνος κατά 50%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του του Κιότο μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 76.920 παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το διάστημα 2004-2010. Τα παιδιά είχαν εξεταστεί μετά τη γέννησή τους και στη συνέχεια όταν έφτασαν στους 4 μήνες, στους 9 και στους 18 μήνες καθώς όταν έγιναν 3 χρονών.

Οι μητέρες τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το αν υπήρχε καπνιστής στο σπίτι, την έκθεση του παιδιού στο παθητικό κάπνισμα, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και την οδοντική φροντίδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 55% των γονέων κάπνιζαν και το 7% των παιδιών είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου. Εντοπίστηκαν σχεδόν 13.000 περιπτώσεις τερηδόνας στα δόντια των παιδιών όταν αυτά ήταν 3 χρονών και η στατιστική ανάλυση έδειξε πως υπήρχε στενή σύνδεση με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, και συγκεκριμένα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη τερηδόνας στα παιδικά δόντια.

“Το παθητικό κάπνισμα είναι διάχυτο πρόβλημα, επηρεάζοντας τέσσερα στα 10 παιδιά παγκοσμίως”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κότζι Καβακάμι.

“Η μελέτη μας έδειξε ότι το 55% των οικογενειών έχουν μέλη που καπνίζουν και οι περισσότεροι καπνιστές είναι οι μπαμπάδες. Εντοπίσαμε συσχέτιση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και τερηδόνας, κάτι που έχει αναδειχθεί και σε άλλες εργασίες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι οδοντίατροι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ρωτούν για την παρουσία καπνιστή στο σπίτι, όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά τερηδόνας σε πολύ μικρά παιδιά», κατέληξε ο Καβακάμι.

Δείτε επίσης