Το πνεύμα των Χριστουγέννων βρίσκεται στον εγκέφαλό μας

Το  χριστουγεννιάτικο πνεύμα τελικά βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια μελέτη δείχνει ότι, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να υπάρχει ένα “εορταστικό δίκτυο νευρώνων” που είναι υπεύθυνο για την καταγραφή θετικών αναμνήσεων και χαράς διακοπών που συνδέονται με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Christmas-spirit-brain5H εποχή των Χριστουγέννων είναι για εκατομμύρια άτομα η καλύτερη περίοδος του έτους αλλά υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που μένουν ασυγκίνητοι. Η διαφορά αυτή σχετίζεται με τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από Δανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές έλαβαν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου από 20 άτομα εκ των οποίων οι 10 γιόρταζαν τα Χριστούγεννα και οι άλλοι 10 δεν τα γιόρταζαν. Η fMRI δεν εξετάζει τις δομές του εγκεφάλου όπως η κλασική μαγνητική τομογραφία, αλλά ποιες δομές του εγκεφάλου τίθενται σε λειτουργία από τη σκέψη μας.

Οι συμμετέχοντες κοιτούσαν μέσα από γυαλιά, με αυτόματο τρόπο, για δύο δευτερόλεπτα έξι χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες και άλλες έξι φωτογραφίες που δεν είχαν σχέση με τα Χριστούγεννα, μέχρι να συμπληρωθούν συνολικά 84 φωτογραφίες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για το πως ένιωθαν στις γιορτές, και τι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είχαν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε αυτούς που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα η δραστηριότητα πέντε συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου αυξανόταν κάθε φορά που κοιτούσαν τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες. Οι συγκεκριμένες περιοχές σχετίζονται με την πνευματικότητα, την αναγνώριση των συναισθημάτων στο πρόσωπο άλλων ατόμων και την ταύτιση των συναισθημάτων. Στα άτομα που δεν γιόρταζαν τα Χριστούγεννα οι απεικονίσεις ήταν αρκετά διαφορετικές.

ChristmasSpirit5

Να σημειωθεί ότι η fMRI έχει τα όριά της και η μέθοδος είναι επιρρεπής σε λάθη. Οι ερευνητές φυσικά δεν ανίχνευσαν το “Πνεύμα των Χριστουγέννων” αυτό καθαυτό, αλλά την επεξεργασία νοσταλγικών διακοπών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Δείτε επίσης