Τα κρούσματα αλλεργίας σε συστατικά των τροφίμων εμφανίζουν αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά η αλλεργία στα φιστίκια έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ εκδηλώνεται περίπου στο 1-3% των παιδιών στη δυτική Ευρώπη. Φαίνεται μάλιστα ότι τα ψημένα φιστίκια είναι πιο επικίνδυνα από τα ωμά. Η συγκεκριμένη αλλεργία εμφανίζεται νωρίς στη ζωή και δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία.
Τα φιστίκια είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από αλλεργική αντίδραση στα τρόφιμα. Μερικές φορές, ακόμα και ίχνη φιστικιών που βρίσκονται σε διάφορες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ. Στις ΗΠΑ, περίπου 100 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αναφυλαξία που προκάλεσε η κατανάλωση κάποιου ξηρού καρπού, συνήθως τα φιστίκια.
Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, και ιδιαίτερα στα φιστίκια είναι σχετικά συνηθισμένες. Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε μια σειρά τροφές όπως το γάλα της αγελάδας, η σόγια, τα αυγά και τα φιστίκια. Καθώς μεγαλώνουν, η αλλεργία σ’ αυτές τις τροφές συνήθως υποχωρεί αλλά το 80% των παιδιών παραμένει αλλεργικό στα φιστίκια κατά την ενήλικη ζωή.
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ανέχεται τους ξηρούς καρπούς όπως και στην περίπτωση της γύρης ή σε διάφορες πρωτεΐνες. Σε μια προηγούμενη μελέτη, γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge ξεκίνησαν μια πειραματική θεραπεία δίνοντας σε 99 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια μια μικροσκοπική δόση 2 mg που αναμειγνύονταν στη τροφή τους. Σιγά-σιγά η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στα 800 mg. Μετά από έξι μήνες θεραπείας, το 84% των παιδιών κατόρθωσε να τρώει μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε πέντε φιστίκια την ημέρα, δίχως να εκδηλώνει αλλεργικά συμπτώματα.
Προληπτική διατροφή
Σε μια νέα μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, Βρετανοί ερευνητές προτείνουν την ένταξη των φιστικιών στη διατροφή των βρεφών και νηπίων για να μειωθεί αργότερα η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας στα φιστίκια.
Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργίας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκίντεον Λακ, υπέβαλλαν σε κατανάλωση φιστικιών 556 παιδιά στο πλαίσιο της μελέτης LEAP-On, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Evelina» του Λονδίνου.
Τα παιδιά άρχισαν να καταναλώνουν φιστίκια σε μορφή πουρέ από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής τους και συνέχισαν μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα έτος μετά την διακοπή της κατανάλωσης φιστικιών, δηλαδή σε ηλικία έξι ετών, μόνο το 5% εμφάνισε αλλεργία μετά την κλινική δοκιμή, έναντι 19% στην αρχή της.
Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η προστασία από την αλλεργία έναντι των φιστικιών παραμένει σε βάθος χρόνου.
«Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς όσων παιδιών θεωρούνται υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια (τα παιδιά που έχουν έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά) πρέπει να συμβουλευθούν έναν αλλεργιολόγο προτού αρχίσουν να δίνουν στα παιδιά τους τροφές που περιέχουν φιστίκια» σημειώνει ο Λακ.
Ένα σοβαρό πρόβλημα με τα φιστίκια, αλλά και άλλους ξηρούς καρπούς είναι πως βρίσκονται κρυμμένα σε διάφορες τροφές και κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα αποφεύγει.