Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ σχετίζονται με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά

Τα άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Benjamin Kummer.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο American Stroke Association’s International Stroke Conference 2017.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,6 εκατομμύρια ασθενείς άνω των 66 ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 1,75% των ασθενών με Πάρκινσον και το 1,96% των ασθενών με Αλτσχάιμερ παθαίνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό κάθε χρόνο, έναντι ποσοστού 0,96% για τα άτομα που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες.

Σημειώνεται ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από θρόμβο ο οποίος μειώνει ή διακόπτει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Από την άλλη μεριά, η ετήσια συχνότητα διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι 0,97%. Το ποσοστό διάγνωσης είναι μόνο 0,39% όταν δεν έχει προηγηθεί εγκεφαλικό.

Στην περίπτωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ, το 3,66% διαγιγνώσκονται με τη νόσο μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι ποσοστού 1,17% χωρίς να έχει προηγηθεί εγκεφαλικό.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος ούτε προς ποια κατεύθυνση αυτή λειτουργεί, είπαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, ίσως η νόσος Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ να αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά θα μπορούσε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο να αποδυναμώνει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ένας ασθενής θα αναπτύξει Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι η μελέτη να δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Δείτε επίσης