Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κεντρικός άξονας ο οικογενειακός γιατρός

Με στόχο την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον αναπληρωτή ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ είναι έτοιμο και θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση. Πρόκειται για μία από τις 3-4 κορυφαίες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Το σύστημα της ΠΦΥ θα απασχολεί 3.000 άτομα, εκ των οποίων 1.300 θα είναι γιατροί. Οι Μονάδες ΠΕΔΥ καταργούνται και μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, και θα λειτουργούν μαζί με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας). Θα υπάρξουν 60 μονάδες ΠΦΥ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και 239 μέχρι τέλος του 2017.

Με τη μεταρρύθμιση τίθεται ως κεντρικός άξονας ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα παραπέμπει τον ασθενή για περαιτέρω εξέταση, αν χρειάζεται, σε ειδικό γιατρό ή στο νοσοκομείο – κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει εγγεγραμμένους περίπου 2.000 ασθενείς. Από την άλλη μεριά, τα επείγοντα περιστατικά θα εξακολουθούν να κατευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος ή παιδίατρος. Το υπόλοιπο προσωπικό θα αποτελείται από νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό.

Οι προκηρύξεις για την στελέχωση της ΠΦΥ θα ξεκινήσουν τον Μάιο, με στόχο να γίνουν οι προσλήψεις μέχρι τέλος Ιουνίου – η προκήρυξη θα ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ. Οι αποδοχές των γιατρών θα είναι γύρω στα 1.500-1,600 ευρώ καθαρά μαζί με τα επιδόματα, όσο περίπου η αμοιβή ενός επιμελητή του ΕΣΥ. Το μη ιατρικό προσωπικό θα μπει σε μία λογική ενιαίου μισθολογίου με τα επιδόματα που προβλέπονται.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε: “Oι οικογενειακοί γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθούν επί τη βάσει ενός συμβολαίου υποχρεώσεων. Ενός συμβολαίου παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών και με βάση τους οποίους, την ανταπόκριση σε αυτούς τους υγειονομικούς στόχους θα κρίνονται και θα αξιολογούνται και οι δομές και οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν”.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, από την ίδρυσή του το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν κατά βάση νοσοκομειακοκεντρικό και αυτή ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Εξ’ αρχής δεν υλοποιήθηκε  η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, του 1397, για τη δημιουργία δημόσιων δομών κέντρων υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιορίστηκε στα κέντρα υγείας της υπαίθρου. Αυτό ήταν ένα δομικό έλλειμμα του συστήματος και συνέβαλε στο να ενισχυθεί ο νοσοκομειακοκεντρικός του χαρακτήρας.

Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θεωρείται από την κυβέρνηση πολύ σημαντική, μια στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας της χώρας, και όχι μια μνημονιακή επιταγή. Είναι μάλιστα επείγουσα διότι τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου και οι δομές του ΠΕΔΥ μετά το 2014 (μετά το νόμο 4238) αποστελεχώθηκαν, αποδιοργανώθηκαν και χάθηκε η συνέχεια στη φροντίδα, η οποία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόγραμμα τεσσάρων ετών

“Πρόκειται για ένα τετραετές χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα” ανέφερε ο κ. Βαρδαρός. “Η αρχική σύμβαση είναι για δυο χρόνια και υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέχρι το τέλος του προγράμματος. Η δική μας βούληση είναι να είναι τετραετείς αυτές οι συμβάσεις εργασίας με καλές αποδοχές. Μετά τα 4 χρόνια ο δικός μας ο σχεδιασμός είναι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας”.

Και πρόσθεσε ο κ. Βαρδαρός: “Θεσμοθετούμε στην ουσία δυο επίπεδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Το πρώτο είναι οι τοπικές μονάδες υγείας οι οποίες θα συγκροτηθούν από τις τοπικές ομάδες υγείας του νόμου 4461 αλλά και αργότερα με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια, με το ίδιο καθηκοντολόγιο και στον ίδιο ρόλο των τοπικών ομάδων υγείας.  Αυτές οι μονάδες θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Το δεύτερο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα οι υφιστάμενες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άρα οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και τα κέντρα υγείας υπαίθρου αποτελούν το δεύτερο επίπεδο του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι τοπικές ομάδες υγείας θα είναι στο πρώτο επίπεδο, τα κέντρα υγείας θα είναι στο δεύτερο επίπεδο και όλα αυτά θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του εθνικού συστήματος υγείας”.

Η στελέχωση των κέντρων υγείας θα στηριχθεί στους ειδικούς γιατρούς που ήδη υπάρχουν. Μάλιστα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των ειδικών γιατρών στο σύστημα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο εφημεριακό πρόγραμμα των νοσοκομείων αλλά πολύ περισσότερο στην τακτική τους λειτουργία.

Ένας από τους στόχους της ΠΦΥ είναι μέσα από την εγγραφή του πολίτη σ’ αυτήν να εξασφαλίζεται ταχύτερος χρόνους πρόσβασης στο ΕΣΥ. Παράδειγμα, στα κέντρα υγείας όπου υπάρχουν ειδικοί γιατροί όταν ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει κάποιον θα μπορεί να του κλείνει ραντεβού με τον ειδικό γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή του νοσοκομείου.

Εξυπακούεται ότι ο πολίτης, ασφαλισμένος ή μη, δεν θα πληρώνει για τις χρήσεις των υπηρεσιών από τις τοπικές μονάδες υγείας διότι είναι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπενθυμίζεται ότι από το νόμο 4368 και μετά δεν υπάρχει διάκριση ασφαλισμένου και ανασφάλιστου πολίτη όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Δείτε επίσης