Γαλλία: Πενταπλασιασμός των λιποβαρών κοριτσιών ηλικίας 11-14 ετών

Το ποσοστό των λιποβαρών κοριτσιών ηλικίας 11 έως 14 ετών στη Γαλλία, έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα για την παχυσαρκία των Γάλλων που δημοσιοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα το ποσοστό των υπερβολικά αδύνατων κοριτσιών για το διάστημα 2006-2015 έφθασε το 19,6% έναντι του 4,3% που ήταν πριν από 10 χρόνια.

«Μιλάμε κυρίως για αδυναμία ακριβώς κάτω από το όριο του φυσιολογικού, δεν πρόκειται για παθολογία, για ανορεξία», σχολίασε αξιωματούχος της μονάδας διατροφικής παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαρος. Η παχυσαρκία έχει διπλασιασθεί σε περισσότερες από 70 χώρες κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ εμφανίζει συνεχή αύξηση σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας για τα παιδιά και τους εφήβους, με σχεδόν 13%, ενώ οι περισσότεροι παχύσαρκοι ενήλικες υπάρχουν στην Αίγυπτο (περίπου 35% ή πάνω από ένας στους τρεις ενήλικες).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας υπάρχουν στο Βιετνάμ και στο Μπαγκλαντές (από 1%). Στη Γαλλία, η τάση παραμένει σταθερή εδώ και 10 χρόνια: το 3,9% των παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών και το 17,2% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκα το 2015 έναντι 3,3% και 16,9% αντίστοιχα το 2006.

Δείτε επίσης