Διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδα στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”

Το ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» ανακοίνωσε την πρώτη σε δημόσιο νοσοκομείο διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας.

Συγκεκριμένα η πρώτη εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς με πολλές συννοσηρότητες.

Μέχρι τώρα η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις. Απαιτείται βέβαια ο συντονισμός της ‘Ομάδας Καρδιάς’, που αποτελείται από Καρδιολόγους και Καρδιοχειρουργούς.

Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες: 1) Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και 2) τον συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Διευθυντής της οποίας είναι ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΙΓΝΑ που διευθύνει ο Συντονιστής Διευθυντής Κώστας Τριανταφύλλου.

Οι θεράποντες ιατροί που συμμετείχαν στην επέμβαση: υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν ο Κώστας Τούτουζας μαζί με τον Γιώργο Λάτσιο, για το χειρουργικό σκέλος υπεύθυνος ήταν ο Βασίλης Λόζος και για το απεικονιστικό σκέλος υπεύθυνη ήταν η Κωνσταντίνα Αγγέλη μαζί με τη Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο Ιωάννης Τόλιος.

Δείτε επίσης