Ηλεκτροκαρδιογράφημα και holter καρδιάς

Η εξέταση που χρησιμοποιείται συχνότερα για την ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) το οποίο παρέχει μια απεικόνιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας που ρυθμίζει τον κύκλο συστολής και χαλάρωσης της καρδιάς.

Όλα τα άτομα με πιθανή ή διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο θα πρέπει να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα ως μέρος της αρχικής αξιολόγησης. Η εξέταση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά, για να διαπιστωθεί αν έχει εκδηλωθεί έμφραγμα ανάμεσα στις εξετάσεις.

Αν είστε μεσήλικες ή ηλικιωμένοι και έχετε κάποιους από τους παράγοντες εκδήλωσης εμφράγματος, όπως αρτηριακή υπέρταση, υψηλή LDL χολησtερόλη ή διαβήτη, θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε χρόνο, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.

Επιπλέον, καθώς ένα μεγάλο εύρος ΗΚΓ θεωρούνται «φυσιολογικά», είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ως παράμετρος για να συγκριθεί με μελλοντικές εξετάσεις κι έτσι να εντοπιστεί οποιαδήποτε μη φυσιολογική αλλαγή.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρέχει μια πρώτη ανάγνωση, ένα σχεδιάγραμμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας που παράγεται με κάθε παλμό. Αυτή η απλή και ανώδυνη εξέταση είναι πολύ αποκαλυπτική για την καρδιά.

Μετά την αξιολόγηση των σχεδιαγραμμάτων ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν αρρυθμία, να ανακαλύψουν αν η καρδιά έχει αυξηθεί σε μέγεθος ή να εντοπίσουν ενδείξεις που αποκαλύπτουν πληγές οι οποίες προκλήθηκαν από ένα παλαιότερο έμφραγμα.

Το ΗΚΓ είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την αξιολόγηση του πόνου στο θώρακα. Οι ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημα συχνά επιτρέπουν στους γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά να κάνουν την οριστική διάγνωση ενός εμφράγματος σε εξέλιξη.

Κανονικά, ο ασθενής είναι ξαπλωμένος έτσι ώστε ο τεχνικός να τοποθετήσει τέσσερα ηλεκτρόδια στο δέρμα, ένα σε κάθε μπράτσο και σε κάθε πέλμα, με μια ειδική κόλλα ή λευκοπλάστ. Αυτές οι διακλαδώσεις στα άκρα επιτρέπουν να καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Γενικά, χρησιμοποιούνται 6 πρόσθετα ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο θώρακα για την ανίχνευση της δραστηριότητας στο μπροστινό μέρος και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας που επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν μια πιθανή πληγή στην καρδιά. Μερικές φορές, αν υπάρχουν υποψίες για αλλοιώσεις στον καρδιακό ρυθμό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί Holter καρδιάς ή συσκευή καταγραφής γεγονότων (event recorder), τα οποία ουσιαστικά είναι φορητές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Tο Holter καρδιάς

Η οθόνη Holter είναι μια φορητή συσκευή ΗΚΓ που καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό, γενικά σε μια περίοδο 24-48 ωρών, ενώ ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες, ακόμα και ενώ κοιμάται.

Οι συστολές του καρδιακού μυός αρχίζουν όταν ο αριστερός κολπικός θύλακας στέλνει ηλεκτρικό παλμό μέσα από τις άνω καρδιακές κοιλότητες. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να παρατηρηθεί στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και ονομάζεται κύμα Ρ. Όταν ο ηλεκτρικός παλμός διεγείρει τις κάτω καρδιακές κοιλότητες, παράγει ένα χαρακτηριστικό γράφημα που ονομάζεται σύμπλεγμα QRS. Στη συνέχεια, η καρδιά χαλαρώνει και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Σε αυτή την τελευταία φάση παράγεται μια ελαφριά ανοδική και μα ελαφρά καθοδική κίνηση) του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, που ονομάζεται κύμα Τ.

Η οθόνη μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα σακίδιο, στην τσέπη ενός τζάκετ, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη για να την περάσετε στον ώμο σας ενώ εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, με δύο προϋποθέσεις.

  1. Δεν μπορείτε να κάνετε ντους ή μπάνιο ενώ χρησιμοποιείτε την οθόνη.
  2. Σε ένα μικρό ημερολόγιο θα πρέπει να σημειώνετε τα ανησυχητικά συμπτώματα που αισθάνεστε την ώρα που προκύπτουν. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα εξετάσει αυτό το ημερολόγιο και τις πληροφορίες που καταγράφηκαν στην οθόνη σχετικά με την καρδιακή δραστηριότητα.

Δείτε επίσης