Π. Πολάκης: Στόχος το 6,5% επί του ΑΕΠ οι δαπάνες για την Υγεία

Αναφερόμενος στα οικονομικά της Υγείας στην ομιλία του στο υπουργείο την Παρασκευή 30/6/2017, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε ότι για να καλύπτονται δωρεάν και αποτελεσματικά οι ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού πρέπει ως χώρα να βάλουμε στόχο να φτάσουμε ξανά το 6% με 6,5% του ΑΕΠ, των δημόσιων δαπανών για το χώρο της υγείας.

“Παραλάβαμε στο 4,5% και είμαστε στο 5,1-5,2%”, είπε ο κ. Πολάκης.

Και συνέχισε: “Έχουμε ήδη σταματήσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στο χώρο της Υγείας, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα, αυτό μας επέτρεψε με κύκλο εφοδιασμού των νοσοκομείων 1,8 δισ. να καλύψουμε και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε αυτό το στόχο, το 6% με 6,5% του ΑΕΠ, όχι του τωρινού, όχι των 175 δισ. ευρώ, αλλά του ΑΕΠ της τάξης των 210 – 220 δισ. ευρώ, μιας χώρας που θα έχει βγει από την κρίση, να δαπανάται στο χώρο της Υγείας. Αυτό το ΑΕΠ πρέπει να το φτάσουμε σε ορατό χρονικό ορίζοντα, όταν η χώρα μας μπει, που μπορεί να μπει τώρα πια, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης”.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουν εξοφληθεί ήδη πάνω από 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει ισορροπία στο σύστημα, ενώ μίλησε επίσης και αναδιανομή των ποσών χρηματοδότησης στο σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να αμειφτούν όπως τους αξίζει οι άνθρωποι του συστήματος.

Δείτε επίσης