Α. Τσίπρας: Αλλάζει η δημόσια υγεία με την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ

Ως μεταρρύθμιση στρατηγικού χαρακτήρα που θα αλλάξει το χάρτη της Δημόσιας υγείας, χαρακτήρισε τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 30/6.

«Δεδομένου των αναλογιών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι για τις μέρες μας είναι μια τόσο σημαντική τομή, αντίστοιχη αυτής που ήταν τη δεκαετία του 1980 η ίδρυση του ΕΣΥ» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας.

Για τη στελέχωση των δομών αυτών, προκηρύσσονται άμεσα πάνω από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού (από τις 3000 θέσεις, οι περίπου 1.300 θα είναι θέσεις γιατρών) που είναι αναγκαίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Επιπλέον, με το δίκτυο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.500 τέτοιοι.

«Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τις 7500. Δηλαδή, να έχουμε επιπλέον 2000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που θα συνδράμουν στο δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία στους νέους γιατρούς που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα και βρέθηκαν να υπηρετούν σε μονάδες Υγείας στο εξωτερικό, έκανε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, καλώντας τους να δουν θετικά την προοπτική να επιστρέψουν στη χώρα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ικανοποίηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έκρυψε την ικανοποίησή της από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κάτι που ειπώθηκε και από τα τρία στελέχη, τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Μία επίσκεψη που εμπεριέχει επίσης τιμή και ευθύνη όπως επεσήμαναν.

Ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε πως αποτελεί τιμή για το υπουργείο η επίσκεψη του πρωθυπουργού μετά από 2,5 περίπου χρόνια, ενώ στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο στοίχημα που έχει επιτευχθεί σε τρία επίπεδα: στην καθολική πρόσβαση και κάλυψη των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην ηθικοποίηση του συστήματος μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην υγεία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε πως αυτή η ηγεσία κατάφερε να στήσει ένα ΕΣΥ που κατέρρεε και πως αυτή η προσπάθεια «πέρασε από το κορμί μας και την ψυχή μας, μέσα από τους εργαζόμενους, τους διοικητές, τους συνεργάτες μας, και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία, από το 4,5% του ΑΕΠ που ήταν και το 5,1% σήμερα, να φθάσει το 6 με 6,5%. Επιπλέον, μπορέσαμε και πληρώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα και «κερατιάτικα» και περνάμε σε άλλο επίπεδο, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης