ΜΗΣΥΦΑ: O κατάλογος με τις ενδεικτικές τιμές για 559 φάρμακα

Εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο κατάλογος των ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης για τα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), όπως προβλεπόταν και στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε το Μάιο από τη Βουλή.

Ο κατάλογος και η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 όπου τίθεται και σε ισχύ η απόφαση.

Ο κατάλογος περιέχει 559 φαρμακευτικά σκευάσματα, που αφορούν στο βήχα, στο κρυολόγημα, στο γαστρεντερικό σύστημα, τις βιταμίνες και τα αναλγητικά. Οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα εν λόγω σκευάσματα από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ενδεικτικές τιμές του καταλόγου ξεκινούν από 0,13 ευρώ και φτάνουν έως 172,49 ευρώ.

Οι τιμές όπως διευκρινίζεται στην Υπουργική Απόφαση, ισχύουν για όλη τη χώρα και «δεν είναι υποχρεωτικές για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών». Ωστόσο η φράση «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία του φαρμακευτικού προϊόντος συνοδευόμενη από την τιμή που προκύπτει από τον σχετικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας κατάλογο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην υπουργική απόφαση: “Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και Παραγωγής φαρμάκων υποχρεούνται για όλα τα προϊόντα ΜΗΣΥΦΑ που παράγονται μετά την ανάρτηση του Καταλόγου Ενδεικτικών Τιμών Λιανικής Πώλησης, να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία του ανωτέρω φαρμακευτικού προϊόντος την φράση «Ενδεικτική Τιμή Λιανικής Πώλησης» συνοδευόμενη από την τιμή που προκύπτει από τον αναρτημένο κατάλογο του άρθρου 3”.

Στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες για συντελεστή 6% και για συντελεστή 13%».

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Δείτε εδώ ενδεικτικές λιανικές τιμές.

Δείτε επίσης